Elazığ'da ikamet eden Ersin ve Enes Singin kardeşler yaklaşık 25 yıldır baba ve dede meslekleri olan el yapımı kadayıf mesleğini devam ettiriyor. Birçok meslek gibi fabrikaların gelişmesiyle el yapımı kadayıfında yok olmaya yüz tutuğunu söylediler.

Eskiden bu mesleğin Elazığ'da yaygın bir şekilde icra edildiğini ifade eden Singin kardeşler şimdi ise sadece bu işle uğraşan 6 dükkânın olduğunu belirtti. Bu mesleğin dedelerinden babalarına yadigâr kaldığını kaydeden Singin kardeşler 25 yıldır dede ve baba mesleğini büyük bir mutlulukla icra ettiklerini ifade ettiler.

Yıllar önce kendilerinden kadayıf alanların tekrar kendilerine geldiğini söyleyen Enes Singin, "25 yıldır kadayıf mesleğiyle uğraşıyoruz. Kadayıf mesleğinde 3'üncü kuşağız, dede ve babamızdan sonrada biz devam ettirmeye çalışıyoruz. Mesela dedemden kadayıf aldıktan sonra Elazığ'dan ayrılan vatandaşlar Elazığ'a geldikleri zaman hâlâ Hıdır ustanın yerini soruyor, gelip tekrar bizi buluyorlar. Şu anda müşterilerimizde aldıkları kadayıftan memnun. Evde hazırlayamayan vatandaşlar tepsilerini getiriyorlar biz burada hazırlıyoruz." dedi.

Kadayıf tatlısının yapımının meşakkatli bir iş olduğunu belirten Singin, "Kadayıf mesleği bilmeyenler için tabi ki meşakkatlidir. Yani hazırlanışı olarak hamurun 2,3 saat dinlenmesi lazım, unu da özeldir ayrıca ustalık gerektiren bir iştir. Kadayıf tezgâhına dökülmesi, çıkarılması beceri gerektiren bir meslektir." ifadelerini kullandı.

Elazığ yöresinde yaklaşık 80 yıldır bayramlarda kadayıfın misafirlere ikram edilen bir tatlı olduğunu aktaran Singin, "Bizim bildiğimiz kadarıyla Elazığ yöresinde yaklaşık 80 yıldır kadayıf dökülüp bayramlarda kadayıf tatlısını yapıldığı bilinmekte. Ülke genelinde birçok yörede var. Elazığ'da daha çok cevizli kadayıf olarak yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Fabrikalarda yapılan kadayıfın el yapımı kadayıfla aynı tadı vermediğini ifade eden Singin, "Elle yapılan, bakır sinide yapılan kadayıfla fabrikada yapılan kadayıfın lezzeti bir değildir. Kadayıf tatlısı yapan insanlar gelip bize el yapımı kadayıf ile fabrika yapımı kadayıfın lezzetinin bir olmadığını söylüyorlar. Yemek ve tatlı konusunda hazırcılığa alıştık. Bu bir eksikliktir örf ve adetlerimizi giderek unutuyoruz. Elazığ'da eskiden kadayıfla erkekler uğraşırdı şimdi hazır çıktığı için her tarafta hazır şerbetli tatlılar çıktığı için insanlar eski rağbeti göstermiyor." dedi.

Ev hanımlarına lezzetli kadayıf tatlısının ancak iyice kaynatılmış bir şerbetle olacağı sırrını veren Singin, "En önemli ve dikkat edilmesi gereken konu şerbettir. Şerbeti güzel oldu mu, kadayıfta güzel olur. Tuzsuz tereyağıyla kadayıfı tepsiye basıp ovalarlar. Şerbetini biraz sabır gösterip iyice kaynatmaları lazım. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 25 dakika daha kaynatmaları lazım ki şerbette su kalmasın. En önemli noktası o su kaldığı zaman kadayıfı bir şekilde hamurlaştırır memnun kalmazlar." ifadelerini kullandı. (Ebubekir Yavuz- İLKHA)