Osmanlı dönemi geleneklerinden olan “Baklava Alayı”, Gaziantep`te yoğun katılımla ilk defa gerçekleştirildi. Ramazan ayına özel düzenlenen "Baklava Alayı" etkinliğinde vatandaşlara 10 bin adet baklava ikram edildi.
Osmanlı döneminde 17`nci yüzyılda başlatılan, Ramazan`ın 15`inci günü yapılan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı 1826 yılına kadar devam eden “Baklava Alayı” geleneği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından baklavanın anavatanı olan Gaziantep'te ilk kez gerçekleştirildi.
Mehter takımının konser verdiği etkinlikte, dönem kıyafetleri giyen yeniçeriler ve askeri görevliler, tarihi kişilikleri canlandırdı. Gaziantep Kalesi önünde başlayan etkinlikte temsili olarak Osmanlı padişahının kılıcını taşıyan silahtar ağa ile iki vezir, sinilerdeki baklavaları alarak Ramazan etkinliklerinin yapıldığı İstasyon Meydanı`na doğru “Baklava Alayı” yürüyüşünü başlattı. Alayın meydana gelmesi ve yapılan duanın ardından vatandaşlara 10 bin kutu baklava ikram edildi.
Tarihçi Talha Uğurluel`in “Baklava Alayı” sunumuyla başlayan etkinlik, alayın meydana yürümesi ve protokol konuşmalarıyla devam etti. Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte baklava dağıtımı 3 ayrı noktada kurulan stantlarda gerçekleştirildi. “Baklava Alayı”nı cep telefonlarına kaydeden halkın ise tarihi canlandırmayı hayranlıkla izlediği görüldü.
Gösteriden sonra açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Osmanlı döneminde devam eden unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.
Ramazan`a ayını idrak etmenin heyecanını yaşadıklarını belirten Yerlikaya, “Biz çalışkan bir şehiriz. 2 milyonuz. 500 bine yakın muhacire ev sahipliği yapıyoruz. Ensarlık sevabını kazanıyoruz. Ramazan`a kavuştuk. Bu Ramazan`da buradan şu çağrıda bulunuyoruz. Dünyanın bildiği bu güzel tatlı, bir şehirle eş anlamda kullanılıyor. O şehir Gaziantep`tir. Gaziantep'in baklavası olarak biliniyor. Bu, sizlerin eseri. Bu kadim lezzet, 6 asırdır İstanbul`da Topkapı Sarayı'nda da yine buradan giden ustalarla ikram edildi. O dönemde başlayan gelenek halen sürüyor.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, yaptığı konuşmada, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşatmayı hedeflediklerini, bu geleneğin Kanuni Sultan Süleyman döneminde başladığını ve Ramazan ayının 15'inde yapıldığını öğrendiklerini dile getirdi.
Şahin, “Gelenekten geleceğe gidiyoruz. Yerelden evrensele gidiyoruz. Biz, çocuklarımız ve hepimiz bu duyguyu yaşasın, bunları görsün ve geleceğe taşısınlar istiyoruz. Bizler baklavanın başkentindeyiz. Biz İstanbul`da baklava alayını gerçekleştirdik. Belediye başkanı olduktan sonra biliyorsunuz, gastronomi onayını aldık. Artık dünya tescilledi. Artık dünyanın sekizinci büyük mutfağıyız. En iyi lahmacunu, en iyi kebabı, 500 çeşidiyle en iyi yemeği biz yapıyoruz. Gaziantep olarak baklavanın da en iyisini biz yapıyoruz. Osmanlının bütün mirası bu şehirde var. Gazi şehir her şeyin en iyisini hak ediyor. Baklava alayının birincisini yapıyoruz. İnşallah seneye bunu uluslararası boyuta taşıyacak şekilde daha güçlü bir çalışmayı her birlikte yapacağız.” şeklinde konuştu.
Baklava Alayı
"Baklava Alayı" geleneği, Osmanlı döneminde 17`nci yüzyılın sonlarında başlarında ortaya çıktı.
Ramazan ayının 15`inci gününde padişah, halife olarak Hırka-i Şerif'i ziyaret ettikten sonra, İstanbul'da yeniçeri ve diğer asker ocaklarına, her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası gönderirdi.
Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olur, bu törene "Baklava Alayı" denirdi.
Halk ise “Baklava Alayı”nı seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu.
Bu gelenek, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırıldığı 1826 yılında son bulmuştu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)