Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından anız yakılmasının önlenmesi ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Anız yakmanın son derece yanlış olduğunun belirtildiği açıklamada, meydana gelen zararların giderilmesinin çok uzun yıllar aldığı bildirildi.

Açıklamada, "Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Oysa bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca; toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir. Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Anız yakılmasını takip eden yıllarda hububatta kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır." denildi.

"Anızdan çıkan dumanların verdiği zarar ciddi boyuttadır"

Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı yaşandığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Çoğumuzun dikkatinden kaçmasına rağmen yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye, insanlara ve tabiata verdikleri zararlar çok ciddi boyutlardadır. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemektedirler. Bu durum ülke turizmini dahi olumsuz yönde etkilemektedir."

Anız yakanları bildirmeyen kamu görevlilerine ceza

Anız yakanlar hakkında yasal işlem uygulanacağı için muhtarlıkların, köy ilan tahtaları ve hoparlör gibi araçlarla duyuru yapacaklarının belirtildiği açıklamada, "Anız yakma olaylarını duyduğu halde idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince emre itaatsizlikten; anız yakarak yasaya uymayanlar hakkında da 5491 sayılı Kanun ile değişik 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır." denildi. (İLKHA)