Gerçek paraya benzetilerek basılmış ve yasadışı olarak dolaşıma sunulmuş sahte paralar, birçok kişinin mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor.
Paraların mor ışık ve makinelerden geçmesi için özel şifreleme kodu geliştiren ve para boyası içine demir kozu katarak, gerçeğe yakın para yapan kalpazanlar, bu yöntemle ürettikleri sahte paraları piyasaya sürüyorlar.
Uzmanlar, yapılacak birkaç incelemeyle paranın sahte olup olmadığının kolaylıkla anlaşılabileceğini belirtiyorlar.
Sahte para nasıl anlaşılır?
Sahte para ile orijinali arasındaki en belirgin özellik paranın kâğıdıdır. Orijinal banknot, pamuk elyafından özel olarak yapılırken, sahte banknot ise piyasada bulunan normal kâğıttan yapılıyor.
Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur.
Orijinal banknot kâğıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebiliyor. Sahte banknotlarda ise boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmakta ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamaktadır. Silgi ile silinecek olursa bu lifler kayboluyor.
Orijinal banknotlarda yazılar ve portreler elle dokunulduğunda hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde bu kabartma özelliği bulunmadığından elle dokunulduğunda kayganlık hissedilir.
Gerçek paralardaki portreler, belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Sahte banknotta ise portreler soluktur ve derinlik hissi uyandırmaz. (İLKHA)