2016-2017 eğitim-öğretim yılının son bulmasıyla Yaz Kur`an Kursları başladı.

Şanlıurfa'da açılan Kur'an kursları hakkında bilgi veren İl Müftüsü İhsan Açık, bu yılki kurslar için gerekli hazırlıkları tamamlamaya çalıştıklarını belirtti.

Açık, Yaz Kur`an Kursu için yaş ve zaman sınırının kalktığını bu yüzden her yaşta ve vakitte isteyen herkese Kur`an eğitimi vermeye hazır olduklarını belirtti.

Şanlıurfa`da bu yıl toplam bin 960 camide Yaz Kur`an Kursu açılacağını ifade eden Açık, "Bu sene Yaz Kur`an Kurslarımızı erkene aldık. Normalde okullar kapandıktan bir hafta sonra başlıyorduk. Bu yıl okullar kapanmadan başladık bir nevi o boşluk oluşmasın diye. Bir de Ramazan Kur`an ayıdır. İnsanları biraz teşvik edelim diye o anlamda Türkiye genelinde 12 Haziran`da bugün itibariyle hem ön kayıtlarımız hem de Kur`an Kurslarımız başladı. Bin 960 camimizin hepsinde Yaz Kur`an Kursu olacak. O yöredeki, mahallemizdeki ve köyümüzdeki camimizin durumuna göre saatleri değerlendirilecek. Tabi ki biz öğleden önce diyoruz ama bazı yerlerde öğleden önce hatta bazı yerlerde yatsıdan sonra yapmak isteyenler oluyor. Zaman bizim için fark etmez o andaki talebelerimizin istek ve durumlarına göre ayarlıyoruz." dedi.

Daha önceleri çocuk ve gençlere yönelik yaptıkları Yaz Kur`an Kurslarını bu yıl yeni bir uygulamayla genişlettiklerini belirten Açık, bu yıl kurslara gelen çocukların anne ve babalarının da kayıtlarını yaparak onlara ayrı sınıf açacaklarını söyledi.

Geçen yıl kurslara başvuran öğrenci sayısının 40 bini kız, 36 bini de erkek olmak üzere 76 bin civarında olduğunu hatırlatana Açık, yine geçen yıl kurslarda eğitim veren öğretici sayısının 2 bin 502 olduğunu söyledi.

Bu yıl ders ücreti karşılığında kurslara yardımcı olacak 700 civarında öğreticiyi imtihandan geçirdiklerini ifade eden Açık, daha fazla öğrenciye ulaşmak için bu sayının bini bulmasını istediklerini belirtti.

Herkesin muhakkak çocuğunu Yaz Kur`an Kursuna göndermesini talep ettiklerini belirten Açık, sözlerine şöyle devam etti:

"Havalar sıcak, Ramazan ayındayız. Ramazan`dan dolayı çocuk oruç tutuyor zorlanır falan diye düşünmesin. Kur`an ayında Kur`an'a rağbet gösterelim. Kur`an kurslarına mutlaka çocuğumuzu gönderelim ki o çocuk, oruçla birlikte Kur`an`la haşir neşir olursa orucun manevi etkisini daha fazla yaşayacaktır. O yüzden muhakkak gelmelerini istiyoruz."

Gençlik ve Spor Bakanlığıyla yapılan bir protokol gereği kursa gelen çocukları, havuz, oyun sahası gibi sosyal aktivitelere götürdüklerini de aktaran Açık, tüm öğrencilerin bundan faydalanması için bu yerleri dönüşümlü olarak kullanmaya çalışacaklarını söyledi.

Bu yıl aynı zamanda 4-6 yaşla ilgili daha önce nispeten hayata geçirilen projeyi ilerletmeyi düşündüklerini hatırlatan Açık, "4 yaşındaki çocuklarımızı anneleriyle birlikte Kur`an Kurslarımıza bekliyoruz. Bunlara özel sınıflar açacağız. Şu anda onlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Bu hususta Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ederiz. Onlar da bizlere anaokullarını Yaz Kur`an Kursu şeklinde bize bazılarını verecekler. 4-6 yaş bizim çok önemsediğimiz yaş grubu. Çocuk ne kadar erken yaşta Kur'an öğrenirse o kadar daha kalıcı ve daha etkili oluyor. Hem de annesiyle birlikte gelmiş oluyor. Annesine de ayrı sınıf açacağız."

Şanlıurfa`da yaşayan Suriyeli çocukların da Yaz Kur`an Kurslarından faydalanması için gerekli tespitleri yaptıklarını dile getiren Açık, bu çocukların gideceği kursların önümüzdeki hafta içinde açılacağını belirtti.

Herkesi Kur`an öğrenmeye davet eden Açık, "Bu sene Yaz Kur`an Kurslarında yaş sınırı yok. Önceden yaş sınırımız vardı. Bilindiği gibi büyük yaşların yani ortaöğretimin dışındakini alamıyorduk şimdi yaş sınırı da kalktı. ‘Ben Kur`an öğrenmek istiyorum. Kur`an-ı Kerim`i güzel okuma şeklinde eğitim almak istiyorum veya Kur`an`ı biliyorum daha iyi okumak istiyorum` diye bir hedefiniz varsa ki hedefimiz olsun istiyorum. Bu kardeşimiz günün istediği saatte istediği vakitte biz Kur`an öğretimine hazırız." şeklinde konuştu. (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar-İLKHA)