Bingöl'ün Genç ilçesinde piyasaya sahte para sürenlere yönelik operasyonda bir kişi gözaltına alınırken, piyasaya sürülmek istenen sahte 2 bin 200 TL'ye el konuldu.

Edinilen bilgilere göre, alınan bir ihbarı değerlendiren polis, piyasaya sahte para sürmek isteyen bir şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelinin sorgusunda ve operasyonun devamında piyasaya sürülmek istenen 50 ve 100'lük şeklinde basılmış sahte 2 bin 200 TL bulundu. Sahte paralara el konulurken, gözaltına alınan şüphelinin adli işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları sahte para konusunda uyardı. Yetkililer, sahte parayla karşılaşıldığında polisin bilgilendirilmesi gerektiğini belirttiler.

Yetkililer, sahte para konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladılar:

"Kâğıt para: Sahte para ile orijinali arasındaki en belirgin özellik paranın kâğıdıdır. Orijinal banknot, pamuk elyafından özel olarak yapılırken, sahte banknot, piyasada bulunan normal kâğıttan yapılmakta.

Renk uyumu: Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur.

Renkli lifler: Orijinal banknot kâğıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebilmekte. Sahte banknotlarda ise boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmaktadır ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamakta. Silgi ile silinecek olursa bu lifler kaybolmakta.

Kabartma baskı: Orijinal banknotlarda yazılar ve portreler elle dokunulduğunda hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde bu kabartma özelliği bulunmadığından elle dokunulduğunda kayganlık hissedilir.

Portre: Gerçek paralardaki portreler, belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Sahte banknotta ise portreler soluktur ve derinlik hissi uyandırmaz." (Tahir Bildik - İLKHA)