ŞIRNAK - `Gereksiz Aydınlık Gelecekteki Karanlık, Bugünün İsrafı Yarının Yokluğudur, Enerjini Boşa Harcama, Birimizin İsrafı Hepimize Yüktür` gibi sloganlarla yola çıkan DEDAŞ, Enerji Verimliliği konusunda personellerine yönelik seminerler düzenliyor.

 

DEDAŞ Şırnak İl Müdürlüğü Sistem İşletme Müdür V. Kemal Kaçkin; Enerji tasarrufunun toplumun en küçük birimi olan aileden başlayarak bütün kesimlere yayılması gerektiğini, enerji tasarrufunun yaşam biçimi haline dönüştüren politikalar üretilmesi gerektiği vurgulayarak; "Bu konudaki çalışmalarımızı DEDAŞ Şırnak İl Müdürlüğü ailesi olarak başlattık. Bu kapsamda Şırnak İl Müdürlüğünün toplantı salonunda, Arıza Onarım ve Bakım işinde çalışan 34 personele Enerji Verimliliği ile ilgili eğitim semineri verildi" dedi.

 

Açılışta bir konuşma yapan Sistem İşletme Müdür Vekili, Kemal Kaçkin, özellikle enerjinin verimli kullanılmasının ülke açısından hatta insanlık ve dünya açısından önemli olduğunu belirtti. "Enerjinin sonu demek hayatın sonu demektir. Enerji deyince ilk akla gelen elektrik tüketimidir. Bu, doğru fakat eksik kanıdır" diyen Kaçkın, elektriğin yanında suyun, ısı yalıtımının, güneş enerjisinin, doğal yakıtların hatta toplu taşıt kullanımının da önemli olduğunu vurguladı.

 

"Ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı yüzde 20 civarındadır. Aydınlatmada verimliliğin sağlanması ile hem görsel, hem bütçesel rahatlama sağlanacaktır. Aydınlatmada enerji tasarrufu, görsel konfordan ödün vermeden, gerekli en az aydınlık şiddetlerinin sağlanması ile elde edilir. Bunun için öncelikle düşük verimli ışık kaynakları yerine yüksek verimli ışık kaynakları kullanılmalıdır. Örneğin klasik bir ampulü az enerji kullanan bir ampulle değiştirmek enerji tüketimini yüzde 80 civarında azaltabilmektedir" diye belirten Kemal Kakçın, aydınlatmada enerji tasarrufu için evlerde alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıraladı;

 

1 - Öncelikle doğal günışığından faydalanın. Mobilyalarınızı günışığının içeri girişini kolaylaştıracak şekilde yerleştirin. Duvarlarınızı açık renge boyayın.
2-Aydınlık seviyelerini düşürün. İhtiyaç olmadan ışıklarınızı yakmayın. Tavandan aydınlatma yerine, daha küçük ve çalışma mekânını aydınlatan tasarımları tercih edin.
3 - Yüzde 80 daha verimli olan kompakt flüoresan lambaları kullanın. 100 W`lık bir akkor Flamanlı lamba yerine 25 W`lık kompakt flüoresan lamba kullanılabilir.
4 - En çok kullanılan mekânlardaki ampulleri enerji verimli ampuller ile değiştirin.
5 - Tasarımın müsait olduğu mekânlar için tüp flüoresan lambaları tercih edin. 6 - Odadan çıkarken ışıkları kapatın.
7-Lambalarınızı temiz tutun; kirli, tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketirler.
 
Emcet Yalçın - İLKHA