Arvas, "Hacı Hüseyin Camii, Hacı Osman Camii, Eski Sofubaba ve Yeni Sofubaba Camileri gibi büyük camilerimiz bir süre ibadete kapalı kaldılar. Şehirde ise toplamda 14 tane minare yıkıldı. Haliyle minarelerin yıkılmasıyla bazı camilerimizde hasar olmasa bile camilerimiz minarelerinin tehlike arz etmelerinden dolayı ibadete kapalı kaldılar. Ulu caminin ise mihrabı yıkık olduğu halde bayram namazlarımızı ve Cuma namazlarımızı orada kılmaya gayret ettik" dedi.
Cuma Namazlarını Eda Edecek Yer Bulmakta Büyük Sıkıntı Çekildi
İbadete kapalı kalan camilerin kendileri için büyük bir sıkıntı oluşturduklarını dile getiren Arvas, "Malumunuz şehir kalabalığının genellikle gittikleri büyük camilerimizin ibadete kapalı kalması sıkıntıya yol açıyordu. Bundan dolayı Müslümanlar bilhassa Cuma namazlarını eda edecek yer bulmakta oldukça büyük sıkıntı çekiyorlardı. Biz de hiç vakit kaybetmeden özellikle büyük camilerimiz için hemen incelemeye gittik. Bundan dolayı özellikle Ulu Cami için iki ayrı koldan incelemelerde bulunmak için çalışmalara başladık. Bu incelemelerden biri Vakıflar Bölge Müdürlüğünün çalışması ki, Ulu Caminin yeniden tamiri ve tadilatı için gerekli bütün sorumluluğu da onlar üstlendi. Bir de üniversiteden, içerisinde Japon bilim adamlarının da bulunduğu bir heyet tarafından incelenecek ve en kısa sürede bu büyük camilerimizin tamir çalışmalarını bitirilip hizmete sokulacaktır" müjdesini verdi.
Ulu Cami Hafif Hasarlı
Şu anda Cuma günleri yaklaşık olarak 3500 kişilik bir cemaatin Ulu camide ibadet ettiğini belirten Arvas, Ulu Caminin hafif hasarlı olarak tespit edildiğini ve ibadet için caminin alt iki katının kullanıldığını belirtti. Arvas, "Ancak caminin asıl kubbeli olan üst katı ise tamirat ve tadilat sonrası ibadete açılacak. Şu anda caminin tamirat ve tadilat çalışmaları için Vakıflar Genel Müdürlüğü ihale çalışmasını bitirmiş ve 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde bu çalışmayı bitirerek caminin ibadete açılmasını sağlayacaktır" dedi.
13 Tane Mescit ve Kuran Kursu Kurulmuş Hizmet Verir Durumda
Deprem dönemi çalışmalarından da bahseden Arvas, "Malumunuz on binlerce insanımız çadırlarda kaldı. Bundan dolayı da çadır kentlerde çadır mescitler oluşturduk. Bunun yanında Kuran Kursları açtık. Daha sonra konteynır kentlere geçilince oralarda da mescitler ve Kuran Kursları oluşturduk. Halen dahi konteynır kentlerde 13 tane mescit ve Kuran Kursu kurulmuş hizmet verir durumda. Her bir Kur`an Kursunda 3 ya da 4 tane hocamız hizmet için hazır bulunmaktadır" dedi.
Toplamda Yıkılacak Olan Camilerimiz 5 Tanedir
Hasar gören camilerin hasar gören kısımlarının yıkımlarında oldukça sıkıntı çektiklerini belirten Arvas, genel anlamda ağır hasarların olmamasının sevindirici olduğunu belirtti. Arvas, "Hazreti Ömer camiinde binanın yapısında ağır bir hasar olmamakla beraber caminin iki minaresinde ağır hasar meydana gelmişti. Bundan dolayı caminin 42,5 metrelik minarelerini yıktırmak zorunda kaldık. Birkaç camimiz dışında mahallelerde bulunan camilerde hiçbir sorunumuz yok. Toplamda yıkılacak olan camilerimiz 5 tanedir. Ancak Hacı Hidayet Camii ile Aşağı Nurşin Camii ve Hüsnü Paşa Camii gibi bazı tarihi camilerin yıkma yerine tamir edileceğini belirten Vakıflar Genle Müdürlüğü şu an çalışmalarını devam ettiriyor. Bu bağlamda Selim Bey Camii, Gazai Baba Camii, Yeşil Cami, Oto Sanayi Camii ve Hacı Hidayet Camii hasarlı olan camilerimizdir. Bu camilerin Vakıflar genel müdürlüğü tarafından ihaleleri tamamlanmıştır. Selimbey, Gazai Baba, Yeşil Cami gibi camiler ise tadilat ve tamiratı için uygun görünmezlerse onların da ada-pafta numaraları alınarak Kadastro ve Belediyeden gerekli işlemler yapılıp bu camiler yeniden inşa edilecektir. Ancak şu an ibadete kapalı olan bu camilerimiz için ise camilerin bulunduğu bölgelere oldukça güzel çadırlar kurduk ve şu an bu çadırlarda ibadetler devam etmektedir" diyerek cemaati Ciddi manada mağdur edecek ve dışarıda ibadet etmesine sebebiyet verecek durumların şu anda ortadan kaldırıldığını belirtti.
Camilerle Beraber Kur`an Kurslarını da Açacağız
Köylerde yıkılan camilere de değinen Arvas, toplamda 19 köy camisinin yıkıldığını belirterek, "Bu camilerimizin köylerin yeniden inşa edilmesiyle beraber bünyelerinde oluşturulacak olan Kuran Kurslarıyla beraber TOKİ tarafından yapılarak köylülerimizin hizmetine sokmak niyetimizdir inşallah." dedi.
Depremi Bahane Ederek Hizmeti Terk Etmedik
Deprem süresince oluşturdukları kriz yönetimiyle İl Müftülüğü olarak üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Arvas, bu görevlerini halen de yapmaya devam ettiklerini ve depremi bahane ederek hizmetlerini terk etmediklerine vurgu yaptı.
Camilerin dışında hasar gören Emin Paşa Kız Kuran Kursu İle Kırmızıtaş Yatılı Erkek Kuran Kursu binalarının hasar tespitinin yapılması sürecinde çocukların eğitiminin yarım kalmaması ve öğrencilerin psikolojilerinin olumsuz etkilenmemesi için tahliye edildiğini belirten Arvas, "Bu iki Kuran Kursu öğrencilerini eğitimcileri ile beraber başka illere yer tahsis etmek suretiyle naklettik. Bu şekilde bu öğrencilerimizin eğitimlerinde bir aksama olmamış oldu" dedi.