Ünal, “Fındık, dinlenme dönemlerinde oldukça düşük ısı derecelerine dayanabilmekte, gelişmenin başlaması ile birlikte bu dayanıklılık azalmaktadır. Örneğin kış dönemlerinde fındık tomurcukları -10 dereceye kadar olan sıcaklıklarda zarar görmezler. -15 dereceden itibaren en az 12 saat maruz kalması halinde zarar görürler. -20 derecede ise tamamen ölürler." dedi.

Tomurcukların açılması ile meydana gelen genç filizlerin, -4 dereceden itibaren zararlanmaya başladığını hatırlatan Müdür Ayhan Ünal, “Özellikle ilkbahar başlangıcında havaların ısınması ile uyanan tomurcuklar, bu zamandan sonra meydana gelen ilkbahar geç donları diye adlandırılan donlardan etkilenmektedir. Bu zarar soğuk hava akımının olduğu vadi içlerinde ve soğuk havanın hareketsiz kaldığı çukur alanlarda daha fazla meydana gelmektedir. Son yıllarda ülkemizde ilkbahar geç donlarından etkilenme 2004 yılında olmuştur. Bu yıl da Doğu Karadeniz Bölgesi`nde etkilenme oldu. 4 Nisan`ı 5 Nisan`a bağlayan gece meydana gelen dondan bölgedeki fındıklar çok fazla etkilenerek hasar görmüşler ve ürün alınamamıştır." şeklinde konuştu.

Ünal, don olaylarının görüleceği gecelerde bahçelerin içinde ateş yakılması gerektiğini belirterek, “Fındık üretiminde özellikle ilkbahar geç donlarının etkili olduğu dönemlerde dondan korunmanın farklı yöntemleri olmakla beraber, Düzce şartlarında uygulanabilecek ve en ekonomik yöntem meteoroloji müdürlüklerinin yaptıkları zirai don uyarıları doğrultusunda, fındık bahçelerinde donların olabileceği gecelerde ateş yakarak duman oluşturulması ve bu suretle soğuğun etkisinin kırılmasıdır.” dedi