Batman Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, beraberindeki Müdür Yardımcısı Mehmet Demir, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın ile birlikte ilk defa sertifikalı tohum ekiminin yapıldığı buğday tarlalarının olduğu merkeze bağlı Doluca (Merina) köyüne gelerek, incelemelerde bulundu.

Burada beraberindekilerle sertifikalı tohum ekiminin yapıldığı buğday tarlalarını gezen Kiyas, incelemelerde bulunarak, sertifikalı tohum ekimini yapan çiftçilerden buğdayın verimiyle ilgili bilgi aldı.

Yaptığı incelemelerin ardından İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Kiyas, sertifikalı tohum zorunluluğunun geldiğini belirterek, hükümetin 2018 yılından itibaren sertifikasız tohum kullanan çiftçilere destek vermeyeceğini söyledi.

Sertifikalı tohum ekiminin kent genelinde giderek arttığını ifade eden Kiyas; Kozluk ve Beşiri ilçeleri ile merkezdeki bazı köylerde sertifikalı tohum ekiminin yapıldığını kaydetti.

Sertifikasız tohum ekimiyle ilgili çiftçileri uyaran Kiyas, “Bu yıl ilimizde yaklaşık 30 bin dekar sertifikalı tohum ekimi var. Bunun 18 bini buğday, 12 bini de mercimektir. Geldiğimiz tarla sertifikalı tohum ekimi yapılan bir buğday tarlamızdır. Tarlamız gayet güzel yetişmiş, hasada gelmek üzeredir. Sertifikalı tohumluk bilindiği üzere bakanlığımız artık önümüzdeki yıldan itibaren sertifikalı tohum olmadan herhangi bir destekleme yapmamaktadır.” dedi.

“Septoria ile mücadeleye karşı yakamoz çeşidini yaygınlaştırıyoruz”

İlde bu yıl ilk kez rekor sayılabilecek düzeyde sertifikalı tohum başvurusunun olduğuna işaret eden Kiyas, “Sezon sonunda yaklaşık 12 bin ton sertifikalı tohum buğday bekliyoruz. 2 bin 500 civarı da sertifikalı tohumluk olarak mercimek bekliyoruz. Şu anda üzerinde inceleme yaptığımız çeşit yakamoz çeşididir. Bu çeşidin Batman`da son iki yıldır yeni yeni ekimi yapıldı. İlimizde son 2-3 yıldır septoria hastalığı baş göstermeye başladı. Gittikçe de ekim alanlarında yayılmaya başladı. Bu çeşit son iki yıldır ilimizde yapılan çalışmalarla septoria hastalığına karşı dayanıklı olduğunu gösterdi. Gittikçe yaygınlaşan septoria hastalığına karşı yakamoz çeşidinin ilimizde yaygınlaşması yönünde çalışma yapıyoruz. İnşallah ileriki yıllarda septoria ile mücadelede bu çeşidi kullanacağız ve başarılı olacağımıza da inanıyorum.” diye konuştu.

“İyi verim bekliyoruz”

İlk defa sertifikalı tohum ekimi yaptığını ve memnuniyetini dile getiren çiftçi Murat Özlük ise şunları söyledi: “Daha önce buğday olarak Fırat93, Ceyhan99 ekiyorduk. Şimdi de bu yeni tohumu gördüğümüzde beğendik, güzel mahsulü olduğunu gördük ve biz buna yöneldik. Yakamoz tohumunu beğendiğimiz için bu yıl buna yöneldik. Verimi yüksek olacağından umutluyuz. Diğer tohumda iyiydi ama yakamoz diğerinden verim olarak daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. İyi bir verim bekliyoruz.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)