Batman'da mesleki eğitim merkezlerinde verilen çıraklık eğitiminin 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ilgili ortaokul müdürlerine yönelik "Mesleki Tanıtım Semineri" düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün toplantı salonunda gerçekleşen seminere İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, şube müdürü Abdulvahap Hınç, Mesleki Eğitim Müdürü Rıdvan Ulu ve ortaokul müdürleri katıldı.

Seminer, mesleki eğitim merkezlerini tanıtan video gösteriminin ardından Kurtaran'ın konuşmasıyla devam etti.

2023 vizyonu, sektörel talepler ve pedagojik ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimi iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla çıraklık eğitiminde mevzuat değişikliği yapıldığını söyleyen Kurtaran, "Ayrıca yoğun bir eğitim döneminin ardından mezun olacak öğrenciler için tercihler yapılacak. Tercih döneminde öğrencilerimizin sağlıklı bir tercih yapmalarına yardımcı olmalıyız." dedi.

Kurtaran'ın konuşmasının ardından Hınç ve Ulu, okul müdürlerini kapsamlı bir şekilde bilgilendirdi.

Yapılan bilgilendirme sunumlarında değinilen konular şöyle açıklandı:

- Mesleki eğitim merkezileri (çıraklık eğitimi) 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Batman Mesleki Eğitim Merkezi 6764 sayılı kanunun 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hem ortaöğretim kurumu statüsüne geçti hem de zorunlu eğitim kapsamına alındı. Bundan böyle Batman Mesleki Eğitim Merkezine dışarıdan çırak kaydı yapılmasının yanında merkezi sınav olan TEOG sınavı sonucunda da tercih edilebilecek.

- Kurumun yeniden yapılanması ile 4 yıl süreli mesleki eğitim verilmeye başlanmış olup, öğrenim gören çıraklar 3'üncü yılın sonunda kalfalık ve 4'üncü yılın sonunda ise ustalık belgesi alarak mezun olacaklar. İsteyen öğrenciler fark derslerini vererek, meslek lisesi diploması da alabilirler. Meslek lisesi diploması alanlar, istemeleri halinde üniversite sınavlarına girebilecekler. 2017-2018 öğretim yılında Batman Mesleki Eğitim Merkezi için 12 farklı alanda 540 kontenjan belirlendi. Hem TEOG sınavlarından hem de dışarıdan lise mezunu, üniversite mezunu olanlar da kayıt yaptırabilecekler. Okulum zorunlu eğitime tabi bir kurum olarak yapılandırılmış, çırakların istemeleri halinde ayrıca Açıköğretim Lisesine de kayıt yaptırabilirler.

- Öğrenciler, okulda okudukları 4 yıl boyunca haftada bir gün okul, 5 gün anlaştıkları işletmeye giderek asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydı ile işletmeden ücret alacaklar. Öğrencilere ödenmesi gereken ücretlerin bir bölümü devlet tarafından ödenmektedir. Öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı genel sağlık sigortaları öğrencilikleri boyunca devlet tarafından ödenecek.

- 2017-2018 öğretim yılı TEOG sınavlarından çıraklık eğitim merkezi okulu için 12 alan seçilmiş olup alan ve kontenjan sayıları da açıklandı.

- Bu kontenjan dışında dışarıdan liseyi yarıda bırakmış, lise mezunu veya üniversite mezunları da kontenjan sayısına bakılmaksızın 27 alan ve 140 dalda başvuruda bulunabilecekler. 18 yaş üstü kayıtları devam etmekte olup, 1 Eylül 2017 tarihine kadar 18 yaş ve üzeri kayıtlar devam edecektir.  

- Batman Mesleki Eğitim Merkezinde Giyim Üretim Teknolojisi 34, Elektrik-Elektronik Teknolojisi 68, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri 68, Metal Teknolojisi 34, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı 68, Motorlu Araçlar Teknolojisi 68, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 34, Yiyecek İçecek Hizmetleri 68, Tekstil Teknolojisi 34, Makine Teknolojisi 34 ve Bilişim Teknolojisi ise TEOG'la 34 öğrenci alacak. (İLKHA)