Çocukların tüm seneki performanslarının değerlendirmesi anlamına gelen karneler bazen kırık notlarla dolu olabileceğini belirten uzmanlar, çocuğun kötü karnesinin nedenin göz probleminden kaynaklandığını söylediler.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Belgin Ekmekçiler,  çocuklarda göz problemlerinin okulda başarısızlığın en sık sebeplerinden biri olduğunu belirterek, yaz tatili başlangıcında çocukların göz sağlığı için anne babalara tavsiyelerde bulundu.  

Ekmekçiler "Görme duyusu gelişimi, insanlarda, doğumla başlayıp 8-10 yaş civarına kadar çok hızlı bir şekilde tamamlanır. Bu süreçte ortaya çıkan ve görme duyusunun gelişimini etkileyen herhangi bir sorun, bir daha geri dönüşü olmayan görme problemlerine sebep olabilir. Kırma kusurları, şaşılık, konjenital katarakt, glokom, göz travmaları ve göz tümörleri gibi birçok hastalık  çocuklarda kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle erken dönemde tedavi planlaması yapılması çok önemlidir." dedi. 

En sık görülen göz hastalığı kırma kusurlarıdır

Miyopi, Hipermetropi ve Astigmatizma olmak üzere, üç çeşit kırma kusuru olduğunu belirten Ekmekçiler şunları söyledi:

"Miyopi, Bebeklerde nadiren görülen, genelde okul çağında başlayıp, 20`li yaşlara kadar artış gösteren bir görme kusurudur. Hipermetropi, Doğumla birlikte başlamakta ve yaşın ilerlemesiyle paralel olarak, azalan bir seyir izlemektedir. Astigmatizma, Doğum sırasında görülür ve hayat boyu artma azalma göstermez. Bu üç kırma kusurunda da genetik geçiş söz konusudur. Eğer anne baba gözlük kullanıyorsa, çocuklarının da gözlerinde bozukluk olma ihtimali yüksektir. Bu tür göz bozuklukları; çocuklarda uzaklara bakarken gözlerini sıkma, bir şey okurken çok yaklaştırma, sınıfta tahtayı görememe, akşamları zor görme ve sık sık takılıp düşme gibi birçok şekilde kendini gösterebilir."

"Şaşılık nörolojik sebeplere bağlı gelişebilir"

Sık olarak görülen ikinci görme kusuru şaşılık olduğunu ifade eden Ekmekçiler, "Şaşılık, nörolojik sebeplere ve hipermetropiye bağlı olarak gelişebilmektedir. Hipermetropiye bağlı olan şaşılıklar, çoğunlukla gözlük kullanımı ve erken tedavi ile ameliyat gerekmeksizin düzeltilirken, nörolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmış ise bu durum genellikle ameliyatla tedavi edilebilir. Şaşılık, erken fark edilip düzenli takip edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Geç kalındığında, gözde tembelliğe sebep olmakta, ömür boyu düzeltilemeyen görme kusurlarına ve kalıcı şaşılığın oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle, altı aylık olduktan sonra bir bebekte gözde kayma görünüyorsa, acil olarak doktora başvurulması gerekir. 'Bekleyelim çocuk büyüyünce şaşılık kendiliğinden geçer' gibi düşünceler daha sonra düzeltilemeyecek ciddi sorunlara sebep olabilir. Çocuğun yüksek ateş sonrası havale geçirmesi, nörolojik şaşılıkların en önemli sebebidir. Bu nedenle, çocuklarda ateş yükselmesine çok dikkat etmek gerekir. Konjenital glokom yani göz tansiyonu da nadir görülen bir hastalıklardan biridir. Bebeklikte başlar; ışıktan rahatsız olma, gözde aşırı sulanma ve gözlerini açamama gibi semtomları vardır. Tedavi edilmediği zaman gözde büyüme ve körlükle sonuçlanabilen bir rahatsızlıktır." ifadelerini kullandı.

 "Çocuğunuz bahçede oynarken dikkat edin"

Çocuklarda göz travmaları yaz tatilinde oldukça sık görüldüğüne dikkat çeken Ekmekçiler,  konuşmasının devam şunları söyledi:

"Etraftaki birçok nesne göz yaralanmasına sebep olabilmektedir. Çocuklarda kalem, çatal, bıçak, cam kırığı, ağaç dalı ve yaprak batması, boncuk tabancası çarpması ve başka birçok sebep gözlerde travmaya neden olabilir. Bu tür travmaların bazısı geçici olabilmekte, bazısı ise göz kaybına kadar giden sorunlara sebep olabilmektedir. En etkili korunma yöntemiyse; çocukları bu tür tehlikelerden uzak tutmaktır. Göz tümörleri çocukluklarda genelde genetik geçişlidir, iki gözde de olma ihtimali yüksektir. Genelde aileler gözde şaşılık veya göz bebeğinde beyaz ışık parlaması görerek doktora başvurmaktadır. Eğer aile geçmişinde böyle bir hastalık varsa, genetik geçişten dolayı tedbirli olunmalıdır."

"Tatil öncesi çocuğunuzun göz kontrollerini yaptırın"

Ekmekçiler," Aileler genelde çocuk büyümeden göz muayenesinin yapılamayacağını düşünmektedir. Bu yanlış kanının aksine; doğumdan itibaren her yaşta çocuğa göz muayenesi yapılabilir. İlk 8 yaş kritik dönemdir. Bu nedenle tüm ailelerin, gözde sıkıntısı olmasa bile, bebeklikten itibaren okul öncesi döneme kadar, düzenli olarak çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Yaz tatili başlarken çocuğun göz muayenesinden geçirilerek her hangi bir sorun varsa çözümünün sağlanması, rahat bir yaz sezonu geçirmek ve yeni döneme hazırlık açısından önemlidir." dedi. (İLKHA)