Diyarbakır`da 5 köy ve mezrasında toplam 109 evde yapılan aramalarda, aralarında 18 Ağustos 2016 tarihinde Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü binasına yönelik patlayıcı yüklü araç saldırısı olayının şüphelisinin de bulunduğu 12 şüpheli kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın 6 ilçesindeki 104 köy ve mezralarında PKK'ye yönelik 28 Mayıs'ta saat 22.00'den itibaren başlatılan operasyonlar devam ediyor.

Diyarbakır Valiliği tarafından operasyonlarla ilgili yapılan açıklamada, 18 Ağustos 2016 tarihinde Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü binasına yönelik patlayıcı yüklü araç saldırısı olayının şüphelisinin de bulunduğu 12 şüpheli şahıs gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, 31 Yol Kontrol Noktasında yapılan aramada ayrıca 114  araç ve 314 şahsın sorgulaması yapıldığı, yapılan sorgulamalar sonucu "yoklama kaçağı" olduğu tespit edilen 3 kişinin yakalanarak, Askerlik Kanunu gereğince tebligat yapılmasını müteakip serbest bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamada, "BTÖ mensuplarına ait 2 sığınak ve 2 mağara ile çevresinde yapılan detaylı aramada; EYP yapımında kullanılan 8 çuval içerisinde toplam 400 kilo amonyum nitrat, bir adet mutfak tüpü, 200 metre kablo, 2 adet pil bloğu, bir adet el telsizi, 8 takım terörist kıyafeti, 5 çift spor ayakkabı, bir adet uyku tulumu ve bir adet video kamera ele geçirilmiş." denildi.  

Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince tespit edilen sığınak ve mağaralar kullanılamaz hale getirildiği, sığınaklar içerisinde bulunan çok sayıda örgütsel doküman ile yaşam ve giyim malzemeleri ise yerinde imha edildiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında, "Diyarbakır – Bingöl Karayolu üzerindeki Lice İlçesi Alikahya köyü mevkinde karayolunun kenarına teroristlerce yerleştirilmiş 3 adet 12 kiloluk tüp içerisinde yaklaşık 150 kilo amonyum nitrat ile 3 adet dolu mutfak tüpü ile güçlendirilerek hazırlanmış olan EYP düzeneği ve ayrıca, Yukarı Turalı köyü mücavirinde 20 kg amonyum nitrat ve alüminyum tozu kullanılarak tuzaklanmış bir adet EYP düzeneği olmak üzere toplam 2 adet EYP patlayıcı madde imha timi tarafından emniyetli bir şekilde imha edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Operasyonlarda ayrıca, 52 bin 642 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiş olup, kenevir bitkisi numune alınmasını müteakip, Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince yerinde imha edildiği, 3 şüpheli kişinin gözaltına alındığı belirtildi. (İLKHA)