Mardin`in Kızıltepe ilçesinin en kabalık alanı olan Özgürlük (Cumhuriyet) Meydanı`nda zaman geçiren vatandaşlar, Ramazan ayıyla ilgili duygularını İLKHA mikrofonlarına anlattılar.

Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif tüm güzelliğiyle yaşanmaya devam ederken, Ramazan`ın bereketine şahit olduklarını belirten Kızıltepeliler, manevi atmosferi de iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

"Bu bollukta oruç tutmazsak demek ki nankörüz"

Geçmişte yaşanan Ramazanlarla şimdiki Ramazanları karşılaştıran Hacı Emin İzol, "Maşallah havalar serindir, çok güzeldir. İnsan hasta olmazsa her hangi bir sıkıntı yoksa çok rahatlıkla oruç tutabilir. Eskiden hiçbir şey yoktu, ekmek yoktu, yemek yoktu, çok azdı. Şimdi ise her şey bol. Akşam iftarda 10 türlü yemek önümüze geliyor. Bu Allah`ın bir nimetidir. Bu durumda oruç tutmazsak demek ki nankörüz." dedi.

Oruçla ilgili bazı tavsiyelerde de bulunan İzol, "Sahura mutlaka kalkın, çok faydalıdır. Akşam ezan okununca iftarınızı açarsınız. Ama iftarda fazla kaçırmamak lazım. Midenizi tıka basa doldurmayınız. Yavaş yavaş yiyiniz. Yemeğin ardından namaz vakti başlıyor. Teravih namazı, yediğiniz yemeğin sindirilmesi için çok faydalıdır." diye ifade etti.

"Özellikle namazlarımıza dikkat edelim"

Ramazan ayının büyük bir fırsat olduğunu belirten Lokman Buğurcu da her hangi bir özrü olmayan kişilerin mutlaka oruç tutması gerektiğini söyledi.

Buğurcu, "Ramazan orucumuz çok güzel geçiyor. Doğrusu bu mübarek ve bereketli Ramazan ayı herkese nasip olmuyor. Allah, oruçlu insana sabır veriyor ve çok çabuk akşam oluyor. Nasıl öğle oldu ve nasıl akşam oldu insan gerçekten anlamıyor. Tüm herekse tavsiye ediyorum; hasta olan kişi zaten oruç tutmaz ama hasta değilse orucunu mutlaka tutsun. Bu mübarek ayda günahlarını azaltsın, yok etsin. Allah bu tuttuğumuz Ramazan orucumuzu kabul etsin. Özellikle namaz çok önemlidir. Namazlı orucun hayrı çoktur, namazlarımıza dikkat edelim. Allah hepimizin ibadetini kabul etsin, Allah razı olsun." diye konuştu.  

"Eskiden Ramazan`ı bir teneke helva ile geçiriyorduk"

Ramazan`a kavuştuğu için ne kadar şükretse az olacağını söyleyen Necat Kanık, Ramazan`ın tüm Müslümanlara hayırlar getirmesini temenni ederek, geçmişte yaşadıkları Ramazan günlerini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Ramazan Kızıltepe bu yıl çok güzel geçiyor. Geçen yıla göre havalar biraz daha serin. Gündüz oruç tutuyoruz, akşam da camiye gidip teravihimizi kılıyoruz. Eskinin imkânları ile bugünün imkânları aynı değil. Şimdiki zamanın imkânları çok daha fazladır. Ben küçükken bir amcam vardı, Ramazan geldiğinde Mardin`e çıkar ve 5-6 teneke helva alıp akrabalar arasında dağıtırdı. Ramazan`ımızı o helva ile bitiriyorduk. Şimdi sofrada 100 çeşit var ama hâlâ gözümüz başka şeylerde."

"Sabahtan akşama kadar hem tarlada çalışıyorduk hem de oruç tutuyorduk"

Ramazan başta olmak üzere bütün ibadetlerin niyete bağlı olduğunu, niyetin halis olduktan sonra Allah`ın da yardım ettiğini dile getiren Hüseyin Gümüş, duygularını şöyle ifade etti:

"Eğer bizim niyetimiz halis ve güçlü ise Allah-u Teâla da yardımcıdır.  Eğer niyetimiz bozuk ise sofrada bile olsak açız, nehrin başında bile olsak susuzuz. Ben eskiden sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyordum, insanların duvarlarını örüyordum ama gene de oruç tutuyorduk. Çünkü niyetimiz kuvvetliydi. Şimdi gençlere bakıyordum yemekleri bisküvidir. Doğru dürüst yemek yemiyorlar. Bu yüzden çok çabuk halden düşüyorlar. Ben hepinizin gözlerinizden öpüyorum, hepinizin Ramazan-ı Şerif`i hayırlı olsun. Bu mübarek Ramazan hepimize güzellikler getirsin. Allah bize hidayeti nasip etsin."

"Ramazan`a kavuşmanın sevincini yaşıyoruz"

Bu yılki Ramazan`ın geçen yıla göre biraz daha serin geçtiğini belirten Hacı Selahaddin Özer de Ramazan`ın büyük bir nimet olduğunu söyledi. Özer, "Eskiden çok daha sıcaktı, daha zordu. Şimdi daha rahattır, insanların çoğu Ramazan`da çalışmıyor bile. İnsan 3 gün üst üste oruç tutabilir. Çok şükür, Ramazan`a kavuştuğumuz için. Büyük bir sevinç yaşıyor, Allah bu sevincimizi daim eylesin." diye konuştu. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)