Bitlis'te Ahlat-Adilcevaz Karayolu üzerinde, Van Gölünün kıyısında bulunan ve Anadolu`nun ilk kubbeli cami örneklerinden olan tarihi Tuğrul Bey Camii'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2016 yılında başlatılan restorasyon çalışması devam ediyor.

En son 1965 yılında vakıflarca restore edilerek ibadete açılan Tuğrul Bey (Zal Paşa) Cami, o günden bu yana bakımı yapılmayarak kendi haline terk edilmişti. Nem ve rutubetten dolayı sıvaları dökülen caminin kış aylarında ısıtma sorunu nedeniyle ibadet edilmiyordu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tarihi cami 2016 yılında restorasyona alındı. Hâlâ restorasyonu devam eden tarihi cami, 2017 yılının sonunda yeniden ibadete açılması bekleniliyor.

Tuğrul Bey (Zal Paşa) Camii'nin tarihi

Kim tarafından yapıldığıyla ilgili net bir bilgi bulunmasa da kimi kaynaklarda Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtiliyor. Caminin girişine asılan ve kısa tarihçenin yazılı olduğu levha üzerinde de Mimar Sinan tarafından yapıldığına yer veriliyor. Caminin çok eski bir tarihe sahip olduğu, Anadolu`nun ilk kubbeli cami örneklerinden olduğu biliniyor. Van Gölü sahilinde ve Adilcevaz ilçesinin girişinde ve kalenin hemen altında bulunuyor.

15. Yüzyılın sonlarıyla 16. Yüzyılın başlarında Zal Paşa tarafından restore edildiği bilgisinin olması sebebiyle halk arasında Zal Paşa Camisi olarak da isimlendiriliyor. Tarihi ve doğal güzelliğiyle bir Anadolu harikası olan Tuğrul Bey Camii, özellikle Cumhuriyetten sonra ibadete kapatılmış, tuz deposu olarak kullanılmıştı. 1965 yılına kadar amacına uygun kullanılmayan Tuğrul Bey Camii, 1965 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek eski işlevine kavuşturulmuştu. (İLKHA)