Abuzer Atasoy- İbrahim Sevgili / Doğruhaber
ABD, Suriye ve Irak`taki çocuk katliamlarına bir yenisini daha ekledi. DEAŞ bahanesiyle bu ülkelerde istediği her yeri bombalayan ABD, bu kez Suriye`nin kuzeydoğusundaki Deyr-ez Zor vilayetindeki Meyadin kentini vurdu. Batı medyasının ‘DEAŞ üyelerinin aileleri vuruldu` başlığı altında alkışlayarak servis ettiği katliamda, aralarında 46 çocuğun olduğu 106 sivil hayatını kaybetti. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye'nin Deyr-ez Zor kentindeki sözde DEAŞ hedeflerine art arda hava saldırısı düzenledi. İlk belirlemelere göre 106 sivilin hayatını kaybettiği ve bunlardan 46'sının çocuk olduğu bildirildi.
“KOALİSYON, KADIN VE ÇOCUKLARI NE HAKLA ÖLDÜRÜYOR?”
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, bu istatistikleri verdikten sonra yaptığı açıklamada, öldürülenlerin, iddia edildiği gibi DEAŞ militanlarının ailelerinden olmasının katliamı meşrulaştırmayacağına değinerek, “Öldürülenlerin tamamı DEAŞ`lıların aileleri olsa bile, koalisyon, kadın ve çocukları ne hakla öldürüyor?” diye konuştu. Bölgede bulunan sivil savunma ekipleri, öldürülenlerle ilgili henüz net bir sayı olmadığını belirterek, saldırıda şehir hastanesi ve hükümet binasının da hedef alındığını kaydetti.
ABD 3 YILDA 3 BİNDEN FAZLA SİVİLİ KATLETTİ
Suriye ve Irak`ta son dönemlerde artan sivil kayıpları, bazı sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Son olarak ABD`li sivil toplum kuruluşu Airways, koalisyonun son 3 yılda sivillere yönelik saldırılarıyla ilgili bir rapor yayımladı. New York Times gazetesinin yayımladığı rapora göre, ABD`nin DEAŞ'a yönelik hava saldırılarının başladığı Ağustos 2014'ten Mart 2017'ye kadar toplamda 3 bin 100 sivil hayatını kaybetti. Airwars, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'deki yerleri olan Musul ve Rakka kentlerinin koalisyon güçleri tarafından geri alınması için geçen yılın sonunda başlatılan operasyonların sivil kayıpların tavan yapmasına yol açtığını bildirdi.
MUSUL HAREKÂTINDA BİNİN ÜZERİNDE SİVİL KATLEDİLDİ
DEAŞ'ın Irak'taki başkentini geri almak için düzenlenen harekât, geçen kasımda başladığında, Irak'ın en kalabalık ikinci şehiri olan Musul'da yaklaşık bir milyon sivilin yaşadığı tahmin ediliyordu. Iraklı yetkililer operasyon öncesi Musul halkına şehri terk etmemelerini telkin etmişti. Ancak Irak güçleri şehirde nüfusun yoğun olduğu batı mahallelerine girdiğinde büyük miktarda sivil can kaybı yaşanmaya başladı. Şehirde yalnızca mart ayında bin kadar sivil kaybın olduğu bildirildi. Irak güçlerinin ilerlemesi sahadaki Amerikan askeri danışmanlarının yönlendireceği hava saldırılarına bağlıydı. Bu da sivil kayıpları artıran bir gelişme oldu.
RAKKA HÜCUMU
Öte yandan ABD destekli milis güçleri ekim ayından bu yana DEAŞ'ın Suriye'deki başkenti olan Rakka'ya doğru ilerleyişini sürdürüyor. Buradaki çatışmalar nüfusun daha az yoğun olduğu yerlerde meydana geldiği halde sivil can kayıpları Suriye'de Amerikan ve koalisyon hava saldırılarından kaynaklanan toplam can kayıplarının yaklaşık dörtte biri düzeyinde.
İŞTE ABD`NİN KATLİAMLARINDAN BAZILARI
Mart 2017'de Musul'un Cedide Mahallesinde bir binaya yapılan Amerikan hava saldırısında binada bulunan 100'den fazla sivil hayatını kaybetmişti. Bu, bugüne dek ABD'nin Irak'ta gerçekleştirdiği en kanlı hava saldırısı olmuştu. Suriye'de ise mart ayında en az üç saldırıda çok sayıda can kayıpları yaşanmıştı. Rakka'nın Mansura mahallesinde 21 Mart'ta bir binaya düzenlenen saldırıda 30'dan fazla sivil hayatını kaybetmişti. ABD'nin Irak güçlerinin komutanı Korgeneral Stephen J. Townsend, saldırıda hayatını kaybedenlerin siviller değil militanlar olduğunu ileri sürmüştü. Bir hafta sonra bu kez Halep'e bağlı Cina köyündeki bir caminin vurulması sonucu en az 37 sivil hayatını kaybetmişti. ABD'li yetkililer saldırı sonrası yaptıkları açıklamada saldırının camiyi hedef almadığı, cami yakınındaki El Kaide militanlarının bulunduğu bir binayı hedef aldığını iddia etmişti. Yetkililer sivil kayıpların olup olmadığını anlamak üzere sözde soruşturma yapılacağını söylemişti. Birleşmiş Milletler ABD öncülüğündeki koalisyonu DEAŞ'a karşı yürüttüğü savaşta sivil can kayıplarına yol açan taktiklerini gözden geçirmeye çağırıyor. General Townsend'in de gerek Musul'da gerek de Rakka'da önümüzdeki aylarda topyekûn hücumlar gerçekleştirileceğini açıklamasının ardından, ilerleyen haftalarda daha fazla sivil can kaybına yol açan çatışmaların yaşanabileceği tahmin ediliyor.
ABD KATLEDERKEN NEDEN SUSUYORSUNUZ?
Suriye iç savaşının bu denli kanlı geçmesinin ve uzamasının en önemli müsebbiplerinden biri olan ABD`nin Suriye`deki bu katliamına neden sessiz kalındığı merak konusu oldu. Mart ayında cami bombalayan ABD işgal güçleri, Deyr-ez Zor`da 46`sı çocuk 106 kişiyi katletti. İslam dünyası dâhil herkes suskun. Son katliamın Türkiye basını tarafından da görülmemesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının da sessizliği dikkatlerden kaçmadı. ABD`nin Suriye`de 23 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında yürüttüğü hava saldırılarında ölen sivil sayısı 225. Bunca insan katledildiği halde ne medya üzerinden ne de meydanlardan ciddi bir tepkinin gelmiyor olması farklı yorumlara sebep oldu. Halep ve diğer şehirler için gösterilen haklı hassasiyetin çok ama çok küçük bir kısmının ABD`nin katliamlarına gösterilememiş olması büyük bir çirkinlik olarak değerlendirildi.