Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Hz.Peygamberin ashabıyla yaptığı mukabele sünneti, bu yıl da büyük bir ilgi ve yoğun bir teveccüh ile başladı.

Kur’an-ı Kerim ayı olarak bilinen Ramazan'da, Batman'daki neredeyse bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye halk, yoğun ilgi gösteriyor.

Camilerde genellikle öğle namazı sonrası okunan mukabelelere, küçük büyük herkesin yoğun ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Camilerde imamlar ve hafızlar Kur'an-ı Kerim'i sesli olarak okurken, mukabeleye katılan cemaat ise okunan yeri takip ediyor. Yaklaşık 45 dakika süren cüzün okunmasıyla o günkü mukabele sona ererken, halk, Kur’an mukabelesinin ardından kişisel ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Yapılan mukabelenin ardından İLKHA mikrofonlarına konuşan Batmanlılar, toplu şekilde Kur’an okumanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.

“Çok güzel bir duygu”

Her sene Ramazanda okudukları mukabeleyi dört gözle beklediklerini söyleyen Arif Saydam, “Her sene Ramazan ayında Ulu Camiye mukabeleye geliyoruz. Ramazanın ilk gününde çok şükür ilk mukabelemizi yaptık. Toplu şekilde Kur’an okumak çok güzel oluyor. İmam okuyor, biz arkasından tekrarlıyoruz. Her sene geliyoruz, çok memnun oluyoruz. Normal günlerde fazla Kur’an okuyamıyoruz ama Allah’a hamdolsun ki Ramazanda hemen hemen her gün gelip mukabeleye katılıyoruz. Bir de evde bunun mealini tekrarlıyoruz. Çok güzel bir duygudur.” dedi.

“Kur’an okuduğumuz zaman huzur doluyoruz”

Mukabelenin Peygamberin bir sünneti olduğunu hatırlatan A.Vahap Ay, “Her Ramazanda Peygamberimiz Kur’an mukabelesini yapmıştır ve bu adet günümüze kadar gelmiştir. Her sene camiye gelip mukabeleye katılıyoruz. Müslümanlar olarak toplu bir şekilde okuyoruz. Bu çok güzel bir şeydir. Bu hem İslam’ın adetidir hem de bir Müslüman kültürüdür. Kur’an bizden ne istiyor diye Kur’an’ın manasını da tefekkür etmeliyiz. Kur’an okuduğumuz zaman bizde huzur oluyor. İşte, sokağımızda, mahallemizde, dükkânımızda, ticaretimizde ve hayatımızda Kur’an’ı yaşamalı ve hayatımızın Kur’an hayatı olması gerekir. Hayatımız Kur’an hayatı olmadıkça bizler huzur görmeyiz.” diye konuştu.

“Kur’an okuduğumuz zaman solgun bir gülün canlanması gibi oluyoruz”

Kur’an okuduğu zaman solgun bir gülün canlanması gibi canlandığını belirten Mustafa Şeker, “Kur’an mukabelesine katılmak üzere camiye geliyoruz. Bir toplulukta Kur’an okunduğu zaman melekler o insanlara dua eder ve bu yüzden Allah o insanları mağfiret ediyor. Bizler burada Kur’an okuyoruz fakat okumak yetmiyor, anlamını da bilmemiz ve hayatımızı ona göre şekillendirmemiz gerekir. Bizler, Kur’an’a uymamız gerekir. Kur’an okumak çok güzeldir. İnsan onunla şenleniyor. Kur’an okuduğumuz zaman solgun bir gülün canlanması gibi oluyoruz. Burada dünya insanın aklına hiç gelmiyor. Kendimizi cennetteymiş gibi hissediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an insanın yolunu Allah’a götürür”

Kur’an okurken yaşadığı mutluluğu paylaşan Rıfat Koloman ise şunları söyledi: “İnsan, canıyla, kalbiyle, gözüyle, ağzı ve ahlakıyla bu Ramazan ayının kıymetini bilmeliyiz. Bu Ramazan ayı Allah’ın bize büyük bir nimetidir. Burada Kur’an okuyoruz. Bu ay rahmet, af, iyilik, bereket ayıdır. Allah’ın bize rahmet etmesi için camiye geldik ve Kur’an mukabelesine katıldık. Kur’an Allah’ın bir nimetidir. Kur’an Müslümanlara rahmet, bereket ve şefkattir. Onda doğru yol vardır. Kur’an insanın yolunu Allah’a götürür. Bizler Kur’an’ın nimetini bilmemiz gerekir. Kıymetini bilirsek, Allah katında da kıymetli oluruz.” (M.Fatih Akgül - İLKHA)