Ramazan ayına kısa bir süre kala, açıklamalarda bulunan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Oktay Çelik, hastaların uzmanlara danışmadan oruç tutmalarının riskli olduğunu belirtti.
Kanser tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin hem kalori hem de sıvı ihtiyacını karşılamaları gerektiğini hatırlatan Çelik, "Hastalığın son evresinde olan, destek bakım ile takip edilen zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması oldukça risk taşıyor. Kemoterapi, radyoterapi gibi aktif tedavi alan ve yakın tarihte ameliyat olmuş hastalara hekimlerine danışmadan oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kanser tedavisi gören hastalara oruç tutmayı önermediklerini söyleyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan kişiler örneğin Meme Kanseri ameliyatı olmuş bir hasta aradan 5-6 ay bir süre geçmişse, aktif tedavisi bitmişse bu hastaların aynı yıl içinde oruç tutmalarına müsaade edebiliyoruz. Hastanın oruç tutabilmesi için gastrointestinal sistem dışında bir tümör ve hastanın tedavisinin de hastayı hırpalayacak bir düzeyde olması gerekiyor. Akut dönemde dediğimiz bizim kemotrapi, radyoterapi yoğun aldığı dönemde ise hiçbir şekilde oruç tutmalarını önermiyoruz. Özellikle yaz aylarında oruç tutarken, çünkü vücutlarında ciddi manada vitamin, gıda, su açısından eksikliğin oluşabileceği bir ortamda hekimlerine danışmadan herhangi bir şey yapmalarını önermiyoruz. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri öneriyoruz." (İLKHA)