Muhsin Şenol -Osman Gülebak- DOĞRUHABER

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmenin alınacağı sözlü sınav (mülakat) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yaklaşık 60 bin kişinin katıldığı mülakat sınav sistemine birçok adayın yanı sıra eğitim sendikaları da tepki gösterdi. KPSS`de iyi puan olan bir öğretmen adayına mülakatta düşük puan verilmesini haksızlık olarak değerlendiren eğitim sendikaları ve adaylar, bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Gazetemize konuşan mağdur öğretmen adaylarından Nuri Avcı, KPSS`den 83.09 puan almasına rağmen mülakatta kendisine 54 puan verildiğini ve 16-17 yıllık emeğinin 4 dakikalık mülakat komisyonunda heba edildiğini belirterek uygulamaya isyan etti.

KPSS`DEN 83.09 ALDI, MÜLAKATTA 54 VERDİLER

Mülakat mağduru öğretmen adaylarından Nuri Avcı yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Türkçe Bölümünden bu yıl mezun oldum. Okulu da iyi bir derece -3.1- ile bitirdim. KPSS`den de 83.09 aldım. İlk mülakata girdim. İlk mülakatım 85 puandı. O zaman da Türkçe Öğretmenliği bölümü 85.66 ile kapandı. Bizden daha düşük alanlara mülakatlardan 90-95 verilince bizler açıkta kaldık, atanamadık. Bu son mülakata da İstanbul Üsküdar`da girdim. Mülakat için zarfta bana çıkan iki soruyu da iyi kötü cevapladım. Diğer mülakat komisyonunun olumsuz tutumuna rağmen verdiği puan 85 iken bu komisyon bana hakaret eder gibi 54 puan verdi. Bu puanla tercih dahi yapamıyoruz. Çok saçma bir uygulama”

“16-17 YILLIK EMEĞİMİZİ 4 DAKİKADA HEBA ETTİLER”

Okulu evli olarak bin bir sıkıntı ile okuduğunu dile getiren Avcı, “Şu an 1,5 yaşında bir çocuğum var. Ben çoluk çocuğumu kimseye muhtaç etmemek için gece gündüz KPSS`ye çalıştım. Sınavım da iyi geçti. Önceki mülakat sonucu yüksek verilirken bu mülakat komisyonu bana neden düşük puan verdi anlamış değilim. Bu 3-4 aylık süreçte ben nasıl bir yapıya-örgüte dahil olmuşum ki bu haksızlık bana yapılıyor. Veya konuşmayı unutup kekeme mi oldum ki bu haksızlık yapıldı. Şu ana kadar geldiğimiz süreçte 16-17 yıllık emeğimiz 4 dakikaya ve komisyonun inisiyatifine sığdırılarak heba edildi” ifadelerini kullandı.

“ADAYLARI ‘NEDEN BEN KAZANAMADIM` MUHASEBESİYLE BUNALTMAK YANLIŞTIR”

Öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem olmadığını belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 20 bin istihdam için 60 bin kişinin çağrılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Yalçın, “Öğretmen alımında 'güvenlik soruşturması' devletin yapması gereken bir haktır ve itiraz edilemez. Emanet, emin insana yapılır. Fakat öğretmen seçme yönteminde 3 katı adayı çağırıp mülakatla içinden almak çok isabetli bir yöntem değildir. Bunda ısrar etmek de doğru değildir. 20 Bin istihdam için 60 bin insanı çağırıp, 40 bin adayı 'neden ben kazanamadım ve bu puanı aldım' muhasebesi ile bunaltmak yanlıştır. Güvenlik soruşturmasını geçemeyen insanın kendini sorgulayacağı bir alan vardır, fakat bahsettiğim noktadaki adaylar şüphe içinde kalırlar. Etraflarındaki insanların bakışı değişir ve 'acaba' devreye girer. Bu kaldırılabilecek bir psikoloji değildir. Ürettiği sosyal maliyet de var.” diye konuştu.

"BUNCA GENCİN UMUDUNU VE GELECEĞİNİ ÇALMANIN ADIDIR MÜLAKAT"

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, söz konusu mülakattın hüsrana neden olduğunu söyledi. Sendika olarak, mülakatı yargıya taşıdıklarını ifade eden Koncuk, “Emsal kararlara göre sadece sözlü puanla yapılan atamaların hukuksuz olduğu açıktır. O halde yargı karar vermek için daha neyi beklemektedir?” diye sordu. Koncuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yazıklar olsun yine mülakat yine hüsran. Sebep olanlar büyük vebal altındadır. Bunca gencin umudunu ve geleceğini çalmanın adıdır mülakat… KPSS kaç olursa olsun mülakat öncesinde tüm öğretmen adayları torpil bulmak derdine düşürülmüştür. Sonuçlara adeta isyan edilmektedir. Hiçbir işe yaramayacağı aklı başında herkes tarafından bilinen mülakatta ısrar edenler öğretmen kalitesini her geçen gün düşürmektedir. Mülakatlı öğretmen ve memur atama sistemi ucubedir ve asla vicdanlarda kabul görmeyecektir.”

"DAHA FAZLA MAĞDURİYET ÜRETİLMEDEN MÜLAKAT KIYIMINA SON VERİLMELİ"

İnsan Hakları Cemiyeti de konuyla ilgili twetter hesabından açıklama yaparak, söz konusu mülakat sistemine son verilmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, "İstismar ve haksızlığın önlenmesi için KHK kaynaklı ihraç ve açığa alınmalarda gerekçenin olması ve savunma hakkının tanınması şarttır. Öğretmen alımında daha fazla mağduriyet üretilmeden mülakat kıyımına son verilmelidir." ifadelerine yer verildi. Mülakat sistemi mağdurları da sosyal medya hesaplarından seslerini duyurmaya çalışarak, mülakat sisteminde haksızlık yapıldığını ileri sürerek, adil sistemin getirilmesi gerektiğini söylediler.

"GENÇLERİN EMEĞİ, GELECEĞİ VE HEYECANI MÜLAKATLA HEBA EDİLMEMELİ"

Mülakata sosyal medya hesabından tepki gösteren öğretmen adaylarından Mehmet Maksut, “Dört yıl boyunca KPSS sınavlarında yeterli atama olmadığı için atanamadık. Bu yıl atanacak kategoriye girdik lakin darbe süreciyle başlayan mülakat zulmüyle yüz yüze bırakıldım. İnsanların onlarca yıl yaşadığı zorluğun bir kaç dakikalık mülakatla ölçülemeyeceğini ve liyakati ortaya koyamayacağını her ortamda ifade ettim. Gençlerin emeği, geleceği ve heyecanı mülakatla heba edilmemelidir. 60 ve aşağı puan verilenlerin güvenlik soruşturması sonucu terör konseptinde değerlendirildiği bir mülakatta bana da 81 aldığım KPSS`de mülakatta 55 puan verilerek terör konseptine konuldu. Bize bunu yapanlara sormak istiyorum: Ben teröristsem hangi terör örgütünden olduğumu da söyleyin. Eğer gençlerle haftalık yaptığımız İslami sohbet dersleri beni terörist yapıyorsa bu sistemin terör tanımı nedir? Gençler terör yerine inanç ve ahlakla tanışsın demek suç ise bu suç bizim için şereftir.” ifadelerini kullandı.