Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz
Suriye rejimi, Rusya`nın yardımıyla düşmekten kurtularak yeniden güç kazandı. Eset ve Putin arasında yapılan anlaşma resmi ağızlardan yapılan açıklamalar dışında hiç gündeme gelmedi. Tek bildiğimiz, Rusya`nın Suriye meselesine müdahale etmesiyle her şey tersine döndü.
Rusya Kırım`ı ilhak etti. Problem hala devam ediyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki sorun yine devam ediyor. Rusya Batı`nın planlarını bozmak için Doğu-Ukrayna`yı karıştırdı ama Ukrayna yine AB`de serbest dolaşım hakkına kavuştu. Rusya ve Batı arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler iyice gerginlik kazandı. Harekete geçen Rusya`yı durdurabilmek için Batı elindeki en büyük silahını yani ekonomik yaptırımları devreye soktu. Rusya ekonomisi allak-bullak oldu. Ruble dolar karşısında sert düşerek Rus halkını bir gecede fakirleştirdi. Petrol fiyatları sert düşüşle petrole endeksli Rus ekonomisine büyük darbe vurdu. Rusya büyük projeleri ve savunma alanında yaptığı yatırımlarını durdurmak zorunda kaldı. Rus Hükumeti bütçeyi kesmek zorunda kaldı ve zaten normalin altında olan sağlık ve eğitim büyük zarar gördü. Bazı bölgelerde maaşlar ödenemez hale geldi. Rusya Batı tarafından uygulanan ciddi ekonomik yaptırımlardan dolayı temel gıda ve temizlik malzemelerinde bile büyük sıkıntılar çekmeye başladı. Fazla zaman geçmeden ikinci dalga geldi. Rus rublesi dolar karşısında yeni bir darbe alarak sert düşüş yaşadı. Ağır sanayi durma noktasına geldi. Rusya`ya yatırım yapan büyük şirketler paralarını geri çekti ve Rusya Merkez Bankasının rezervlerini hızla tüketmeye başladı. Batı, Rusya`nın ekonomisinin çökmesi için gün sayarken Rusya Ukrayna krizini iyice kışkırtmaya başladı ve aniden çökme sınırına gelen Rusya, Suriye savaşına girdi.
Petrolü yüz dolar üzerinden satan Rusya, elde ettiği gelirle büyük projelere ve yatırımlara para akıtırken savunma alanında orduyu modernize etmek için milyarlarca dolar bütçe ayırırken petrol sert düşerek elli doların altına girdi ve Rusya büyük şok yaşadı. Ekonomik sıkıntılar yaşayan, maaşlarını bile ödemede zorluk çeken, savunma alanındaki harcamalarını kesmek zorunda kalan Rusya nasıl olur da birden Ortadoğu ülkesi olan Suriye`ye savaşa girer? İşte merak edilen bu soruya cevap bugünlerde ortaya çıkmaya başlıyor…
Rusya, DAEŞ ile mücadele adı altında Suriye`ye girmişti. Ama Rusya`nın Suriye`ye girdikten bu yana bir analiz yaparsak DAEŞ hala ayakta durmaktadır. Ama Suriye rejimine karşı savaşan en ciddi muhalefeti ise çoğu bölgeleri bırakmak zorunda kaldı. Muhalefetin kontrol altına aldığı şehirler teker teker düşmeye başladı. Rusya elindeki en modern silahları kullanmaya başladı. Hiçbir şey ayırt etmeden bombalamaya başlayan Rusya; havadan, denizden, karadan muhalif güçlerini bombaladı. Rusya denizden, havadan Suriye`ye askeri mühimmat taşıdı. Elindeki tek uçak gemisini bile Suriye`ye gönderdi. En gelişmiş S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerini bile Suriye`ye taşıyarak Eset rejiminin adeta kalkanı oldu. Peki, ekonomisi düşmek üzere olan Rusya, Suriye savaşında harcamak için parayı nereden buldu. Petrol geliri yüzde elli düşmüştü. Rus rublesi ise bir devalüasyon yaşamıştı. Para Suriye`den ve İran`dan geldi. Düşmek üzere olan Suriye rejimi Rusya ordusunu kiraladı. Bugün Kremlin`e yakın olan bazı kaynaklardan sızan bilgilere göre Rusya`nın Suriye savaşını Eset lehine çevirip bölgedeki kontrolünü yeniden Şiilerin eline vermek için yüz elli milyar dolar nakit ödeme aldı. Yani Putin, Eset`in avukatı değil kiralık bir katil! Rusya hem Suriye ile hem de İran ile pazarlık yaparak Batı`nın ilerlemesini durduracak hem de kendi bütçesini dolduracak. Eğer söylenenler doğru ise Rusya DAEŞ ile mücadele için değil, para karşılığında verdiği sözünü yerine getirmek için Suriye`ye girmiş oluyor. Rusya, Sovyetler Birliği döneminde ürettiği ve senelerce depolarda çürümeye terk edilen silahlarını kullanarak Eset`i korumaktadır. Bugün Rusya siyasi girişimlerle harcamalarını bile kısıtlamaya çalışıyor. Dolayısıyla çatışmasızlık bölgelerini tüm Suriye`ye uygulamak istiyor. Artık Eset ile İran`a istediği gibi şantaj yapabilir. Rusya çekilirse Eset yine düşecek, İran bölgedeki hakimiyetini kaybedecek. Yeni gündeme gelen “kiralık Rus ordusu” konusu birkaç haftada epey gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Bakalım Rusya daha neler yapmış…