Türkiye'nin en büyük tahıl üretim merkezlerinden olan GAP`ın başkenti Şanlıurfa`da yılın ilk hasadı başladı.

Şanlıurfa`da bu yıl kış ve ilkbahar mevsimlerinin yağışlı geçmesi bölge genelinde hububat rekoltesini yükseltirken hem yağışın az olduğu hem de sulama sistemlerinin kurulmadığı bazı bölgelerde ise rekolte, beklenenden az oldu.

Hasat mevsimiyle ilgili İLKHA`ya konuşan çiftçiler, tarıma elverişli olan tarlalarında sulu tarımın yapılması için yetkililerden sulama sisteminin getirilmesini istedi.

Yaşadıkları bölgede sulu tarım imkanı olmadığı için genellikle arpa ve mercimek ürünlerinin ekildiğini belirten İbrahim Halil Binici, “Biçme işlemlerine başladık. Buradan aldığımız mahsullerimizi hazırlanan depolara dolduruyoruz. Burada hem tarım hem de hayvancılık yaptığımız için arpa ve samanımızı kışın hayvanlarımız için saklıyoruz.” diye konuştu.

Bu yıl bölge geneline kıyasla yaşadıkları yere yağmurun az yağdığını ifade eden Binici, bunun rekolteyi düşürdüğünü söyledi.

“Bu bölgeye su gelirse daha iyi olacağını düşünüyoruz”

Şanlıurfa ile Suruç arasında bir bölgelerine sulama sisteminin gelmesini talep eden Binici, şöyle konuştu:

“Bizim bölge susuz bir bölge. Bu bölgeye de su gelmesini talep ediyoruz. Burası yarı dağlık yarı tarım arazisi olduğu için buraya su gelirse Harran ve Suruç Ovasından ziyade hem tarım hem de hayvancılık gelişir. Bu yüzden bu bölgeye su gelirse daha iyi olacağını düşünüyoruz.”

Rekoltenin diğer yıllara göre biraz daha az olduğunu söyleyen Mehmet Binici, bunun bu yılki yağan yağmurların geç yağmasına bağladı.

Bölgelerine sulama sisteminin gelmesi durumunda bölgedeki tarımın daha iyi duruma geleceğini belirten Binici, yetkililerden bunu talep ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir hafta önce tarladaki mercimeği traktörün arkasına bağlanan ve adına bıçak denilen aletle biçtikten sonra kuruması için küme halinde belli bir süre beklettiklerini anlatan Mehmet Altundağ, kuruyan bu kümleri patos makinesine atarak mercimek ve samanını ayırdıklarını söyledi.

Sulama sisteminin geldiği Suruç Ovası`nın kendi bölgelerine sadece 7 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkat çeken Altundağ, yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmasını istedi. (Osman Gülebak - İLKHA)