OHAL kapsamında özellikle Doğu'nun kırsal kesimlerinde gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle ilan edilen "özel güvenlik bölgesi" çobanları ve hayvan sahiplerini zora sokuyor.
"Özel güvenlik bölgesi" nedeniyle hayvancılığın gerilediğini ve hayvanlardan istenen verimi alamadıklarına dikkat çeken hayvan sahipleri, bu soruna bir çözüm bulunmasını istedi.
Bitlis`in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü (Kizwak) köyünde ikamet eden Kutbettin Kaya, köy merasının çok olmasına rağmen hayvanlarını yaylaya çıkaramadıklarını söyledi.
Köyün, 6 binden fazla küçükbaş hayvana sahip olduğunu aktaran Kaya, "Hayvanlarımız için su da yok. Yaklaşık 16 bin dönümlük köy merası var. Hayvanlarımızı yaylaya çıkarmamıza izin vermiyorlar. Her tarafımızı yasaklamışlar. Hayvan yetiştiricileri olarak zor durumdayız." dedi.
Kaya, “Yaylalar serbest olsaydı, hayvancılık iyi bir gelir kaynağı olacaktı. Bu gün peynirin kilosu 15-20 TL`dir. Bir küçükbaş hayvanın fiyatı bin TL`dir. Bugün, yaylasının bol olduğu bir yerde hayvanlarımızı otlatamıyoruz. Kendi yaylalarımıza çıkamıyoruz. Bu nereye kadar devam edecek? Bizlerin tek isteği hayvanlarımızı rahatça yaylaya götürüp getirmektir. Bugün suyumuz olsaydı ve yaylarımız yasak olmasaydı bir sıkıntımız olmazdı. Bu şartlar altında ne hayvan besleyebiliyoruz ne de satabiliyoruz. Satsak bile köyde ne iş yapacağız? Su yoktur ki tarla ekelim. Bizler de perişan olmuş durumdayız." diye konuştu.
Çobanlık yapmanın güzel bir meslek olduğunu belirten Celal Koçak ise yaylaya hayvanları götüremedikleri için birçok sıkıntı yaşadıklarını aktardı. (İLKHA)