Bingöl'ün kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşlar, çeşitli sıkıntılarla boğuştuklarını, bunların başında da elektrik sorunu geldiğini belirterek yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım beklediklerini dile getirdiler.
Kış aylarında günler ve haftalarca elektriksiz kaldıklarını anlatan köylüler, yaşanan elektrik sorununun yaz aylarında da devam etmesi nedeniyle tepkilerini dile getirdiler.
Genellikle hayvancılıkla uğraşan köylüler, elektrik olmadığı zaman sorun yaşadıklarını, bununla beraber daha farklı sıkıntıların da ortaya çıktığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
Köylerde besicilik yapan vatandaşlar, hayvan barınaklarına elektrik götüremedikleri için hayvancılıkta verim alamadığını belirterek, elektrik kesintilerindeki keyfi uygulamaların sonlandırılmasını istediler.
"10-15 yıldır ahırlara elektrik götürmek için uğraşıyorum"
Sancak beldesine bağlı Kuşkondu köyü eski muhtarı Halit Bakgitar, köylerinde ahırlara elektrik verememekten dolayı sorun yaşadıklarını söyleyerek, "Köy olarak en büyük sıkıntımız hayvanların bulunduğu ahırlara elektrik götüremiyoruz. Yıllar yaptığımız birçok müracaata rağmen, bugün-yarın diyerek bizleri hep oyaladı elektrik şirketi. 10-15 yıldır ahırlara elektrik götürmek için uğraşıyorum. İstenen tüm evrakları götürmemize rağmen bir türlü elektrik alamadık. Benim ahır yalnız değil, köyde bulunan 12 ahır elektriksiz. Hanımlarımız yaşlı olduğu için elle süt sağamıyorlar. Devlet destek veriyor, hayvan besleyin diyor. Eğer bu sütü almasam nasıl fayda göreceğim. Bize elektrik versinler, biz de makine alırız onunla sağarız. Hayvanlarımızın doğum zamanında elimizde elektrik feneri hayvanların başında sabaha kadar saatlerce duruyoruz. Elektrik olmazsa biz yapacağız. Karanlık olduğu için bazı hayvanlarımız telef oluyor." dedi.
"50 büyükbaş hayvanıma suyu kovalarla çekip veriyorum"
Kuşkondu sakinlerinden Sultan Basırganay ise şunları söyledi: "Bizim geçim kaynağımız hayvancılıktır. Ben besicilik yapıyorum. Benim ahırımda elektrik yok. Sondaj vurdum ama elektrik olmadığından o suyu çekip ahırıma götüremiyorum. Suyu elle çekip, götürüp içerde bulunan hayvanlarıma veriyorum. Her şeyimiz var, tek sıkıntımız elektriği ağırlarımıza götüremiyoruz. Bu sıkıntıyı yaşatanlar bir an önce sıkıntımızı gidersinler, daha fazla mağdur olmayalım. 50 büyükbaş hayvanım var, suyum yok, kova ile su taşıyorum. Elektrik olmadığı için suyumuz da yok."
Sancak beldesine bağlı Güngören köyü Muhtarı Mustafa Baraçkılıç da yaşadıkları sıkıntıları dile getirdikten sonra trafoya bağlı panonun kapaklarının açık bırakılmasından şikâyetçi oldu.
Baraçkılıç, "Gördüğünüz gibi AKSA Elektrik trafonun kapağını kapatmamış, açık ve tehlike saçıyor. Allah korusun bir çocuk gelip elini vursa hemen ölür. Bu böyle bırakılmamalı. Trafoyu böyle açık bırakıp gidiyorlar." dedi.
Köylerinde arazi parsellerinin birbirine karıştığını belirleten Baraçkılıç, "Bu konuda bir sıkıntı var, arazi parsellerinde bir kayma söz konusu. Bunun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz." diye belirtti.
"Yetkililerden sorunlarımızı çözmelerini istiyoruz"
Köylerinde başta aydınlatma olmak üzere çeşitli sorunların olduğunu belirten Sancak Beldesine bağlı Arıcılar köyü Muhtarı Mustafa Aka, "Köyde yanmayan sokak lambaları için AKSA Elektriği arıyorum, gelip bozulan lambaları yapan yok. Ayrıca köyümüzün parke taşları da daha yapılmadı. Özelikle yağışlarda köy içi çamur oluyor. Yetkililerden bu konularda yardımcı olmalarını istiyorum. Köyde hayvancılık yapıyoruz. Hayvanların sulanması için su göletimiz yok, su göleti talep ediyoruz. Yine köyümüzün içme suyu şebekesi 30-40 yıllık olduğu için randıman vermiyor. Çok eski olduğu için arıza verince su şebekesini bulup yapmak çok zor oluyor." ifadelerini kullandı.
Köylerine 2014 yılında arazileri sulamaları için sulama kanalı yapıldığını ve randıman vermediğinden köylünün faydalanamadığını ifade eden Aka, "Sulama kanalı düzgün yapılmadığı için mahkemeye verdik, köyün bütün arazileri şu an susuz durumda, su gelmiyor. Dilekçe vermeme rağmen gelip yapan, bakan yok. Gelip yapacağız diyorlar, ama gelen yok." dedi.
Köylerine bağlı Kork mezrasının yolunun özelikle yağışlarda bataklığa döndüğünü ifade eden Aka, "Mezrada bulunan öğrenciler oradan köye okula geliyor. Yolu devamlı çamur oluyor. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)