"Geleneksel Sağlık Günleri" kapsamında Muş Alparslan Üniversitesinde organ bağışına dikkat çekmek ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla stant kuruldu.

Burada açıklamalarda bulunan Muş Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Faysal Şeker, canlıdan canlıya organ naklinin Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı bir durum olmadığını söyledi.

Standı kurmalarındaki amacın organ bağışına dair toplumu bilgilendirmek olduğunu belirten Şeker, işlevini yitiren bir organın ilaç tedavisi olmadığı için organ bağışının zorunlu olduğunu ifade etti.

Organ nakli konusunda bilinçlenmenin önemli olduğunu bildiren Şeker, "Genel olarak 'Organ bağışı nedir, kimlere, ne zaman, nasıl yapılır?' sorularının cevabını veriyoruz. Bilindiği gibi organ bağışı çağımızın hastalığı olarak ifade edilmektedir. Bir organ çürüdüğünde bunun yerine herhangi bir ilaç tedavisi uygulanamıyor. Eğer bir böbreğimiz bozulmuşsa ancak onun yerine yeni bir böbrek koyarak bu tedaviyi yapabilirsiniz. Onun dışında ilaçlı bir tedavisi olmadığı için tedavi cerrahidir. Bu tedavi de onun yerine yeni organ nakliyle olur. Bunun için toplumu bilinçlendirmek ve topluma bunu anlatmak gerekir çünkü bağış gönüllülük esaslıdır ve hastalığın tedavisi için zorunlu bir şeydir. Halkımız bu konuda yeteri kadar bilince sahip değildir. Bununla ilgili bizler de bilinçlendirme eğitimlerimizi yapıyoruz." dedi.

Vatandaşın organ nakline gereken duyarlılığı göstermediğini ifade eden Şeker, bunun eğitimle aşılabileceğine değinerek, "Özellikle ilimiz, Türkiye ortalamasının altında yer almaktadır. Bunu da eğitimle aşabileceğimize inanıyoruz. Biz de yeniyiz ama ilerleyen dönemlerde daha etkin bir şekilde tüm okullarda ve resmi kurumlarda sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle bu konuda ilimizi belli bir noktaya getirmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde genel anlamda en çok nakli yapılan organ böbrek, karaciğer, göz kornea ve bunun dışında kalp nakli. Bunları iki noktada inceleyebiliriz. Birincisi yaşarken canlıdan alınan nakiller, bir de kadavradan aldığımız nakiller var. Karaciğer ve böbrek yaşarken yapılan organ nakilleridir. Diğer organların kadavradan alınması gerekir. Ülkemizde ve ilimizde kadavra ile ilgili çok ciddi sıkıntılar vardır. Biz canlıdan canlıya organ nakli yapıyoruz. Bu da Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı bir şey değildir. Normalde bizim kadavradan organ nakli yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Son olarak Şeker, organ naklinde dikkat edilmesi gereken hususun sağlıklı ve gönüllü olmak olduğunu vurguladı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)