Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında "Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Politika Belgesi ve Eylem Planı" yayımlandı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasını taşıyan genelgede, bilişim sistemlerinin geliştirilmesi sırasında ortaya konulan anlayışın kurumsal düzeyde kalmasının, sistemler arasındaki entegrasyonun sınırlanmasına ve kaynak israfına yol açtığı belirtildi.
Veri tutarlılığı ve kontrol düzeyleri açısından riskler içeren bu durum nedeniyle 10'uncu Kalkınma Planı Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı, Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planlarda kamu harcamalarının etkinliğinin artırılması ve kamu mali yönetiminde kullanılan bilişim sistemleri alt yapılarının bütünleştirilmesi amaçlarına yönelik "Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi" oluşturulmasının hedeflendiği bildirildi.
Genelgede, "Niteliği gereği oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet vermesi beklenen bu sistemin, yenilikçi bir anlayışla ve tüm paydaşların ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortak bir çalışma alanı olarak tasarlanması gerekmektedir. Bu durum mali yönetim sistemimizde planlama, bütçeleme, uygulama, izleme, raporlama, değerlendirme ve denetim döngüsü arasında gerçekleşen süreçlerle ilgili ve sorumlu tüm paydaşların birlikte çalışması zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir." denildi.
Bu doğrultuda, Maliye Bakanlığı tarafından ilgili kamu idarelerinin görüşleri alınarak hazırlanan Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Politika Belgesi ve Eylem Planı'nın (2017-2020) bkmybs.maliye.gov.tr adresinde yayımlandığı kaydedildi.
Politika Belgesi ve Eylem Planındaki eylemlerden birinci derecede sorumlu olmak üzere Maliye Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Hazine Müsteşarları ile Gelir İdaresi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlarının katılımlarıyla Proje Yönlendirme Kurulu (Kurul) oluşturuldu.
Kurulun çalışma usul ve esasları, yıllık toplantı sayısı ile toplantı zamanları kurul tarafından belirlenecek, sekreterya hizmetleri Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Politika Belgesi ve Eylem Planında gerekli gördüğü her türlü değişikliği yapma yetkisine sahip olan kurul, çalışmalarını paydaş idarelerin temsil edildiği "Proje Yürütme Ofisi" ve oluşturulacak çalışma grupları aracılığıyla gerçekleştirecek.
İhtiyaç duyulması halinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri çalışma gruplarına dâhil edilebilecek.
Kamu mali yönetimine ilişkin temel birlikte çalışabilirlik standartlarının belirlenmesi, e-Belge, e-Fatura ve e-Tedarik gibi modern uygulamalara geçilmesi suretiyle kaynak tasarrufu sağlamanın yanı sıra karar verme süreçlerini destekleyecek, mali saydamlık ve hesap verebilirliği güçlendirecek Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi'nin hayata geçirilmesi için yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın, bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanacak. (İLKHA)