Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de düzenlenecek Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmelerde bulunmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne gitti.

Hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretine ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

14-15 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek ‘Kuşak ve Yol Forumu’na katılımlarının yanı sıra, Çin Devlet Başkanı Şî Cinping ve zirveye katılan diğer liderlerle ikili görüşmelerde bulunacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerinde ikili, bölgesel ve küresel konularda fikir teatisinde bulunacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki temaslarının ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın daveti üzerine Washington’a geçeceğini ve ABD Başkanı Trump ile ikili ilişkileri ve bölgede ve dünyadaki gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi.

"ABD ziyareti gündemimizde Türkiye’nin millî güvenliğini tehdit eden terör örgütleri var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta DEAŞ olmak üzere terörle mücadele, Suriye, Irak ve mülteci krizi gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Elbette FETÖ ve PYD-YPG gibi Türkiye’nin millî güvenliğine tehdit teşkil eden örgütler gündemimizde en üst sırada yer alacaktır. Ekonomik iş birliğimizi nasıl geliştirebileceğimiz, ikili ticaret ve yatırımlarımızı nasıl artırabileceğimiz noktasında da istişarelerde bulunacağız. ABD’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileriyle yapacağım toplantının da bu açıdan çok çok önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bunun yanında Museviler gibi farklı toplum kesimleriyle bir araya gelecek, Orta Doğu barış süreci, Filistin meselesi ve bölgesel konularda fikir teatisinde bulunacağız. Aynı zamanda bir düşünce kuruluşunun düzenlediği toplantıda Türk dış politikasına ve uluslararası gündeme dair değerlendirmelerimizi de katılımcılarımızla paylaşacağız." dedi.

"Görüşmemiz virgül değil nokta mesafesinde"

ABD'nin YPG'ye yaptığı silah yardımına da değinen Erdoğan, "Bu ara bir öncü ekibi ABD'ye göndermiştik. Heyetimiz döndü, şimdi biz en üst düzeyde bu görüşmeleri yapacağız. Bizim yaptığımız görüşme virgül değil nokta mesafesinde olacak. Şu ana kadar yazılı görsel medyada yer alan bütün ifadeleri ve yaklaşımları çok önemsemiyorum demiştim, ABD şu anda hala bir geçiş süreci yaşıyor. Bu sebeple de bizim burada çok daha hassas olmamız gerekir. Bütün temennimiz, ABD'de daha önceden gelen işlemler var, YPG'ye yapılan silah yardımı gibi. Bu bizim stratejik ilişkimize ters düşen şeyler, bunları ifade edeceğiz. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütü ile yok etmek ideal bir siyaset değildir." diye belirtti.

"Ziyaretin bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum"

Erdoğan, şöyle konuştu: "Bölgede DEAŞ ile mücadeleyi en etkin şekilde yapan biziz. Durmak yok, daha öncede söyledim; Malum Irak'ta bir operasyonumuz oldu. Sincar ve Telafer'de. Ama dedik ki aynısını nerede ne görürsek bir gece ansızın gelebiliriz. Bu bölgede ne Amerika ne Rusya'ya tehdit var. Tehdit bize, peki tehdit bizeyse başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa biz ABD ile NATO'da ittifak halindeyiz. Asla biz terör örgütünü ABD'nin yanına yakıştırmıyoruz. Sayın Putin'le de konuştum. Aynı şeyi Rusya'ya da yakıştıramıyoruz. Bu ziyaretimizde ben bunların büyük ölçüde hallolacağını umuyorum. Gelen bütün bilgileri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin de bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum." (İLKHA)