Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Diyarbakır İl Müdürü İsmail Koç, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle engellilere yönelik yapmış oldukları çalışmaları basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı.

Sistemlerinde kayıtlı engelli sayısının 2 bin 119 olduğunu söyleyen Koç, 925 engellinin ise işe yerleştirildiğini belirtti.

İŞKUR olarak engelliler konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini dile getiren Koç, “Ülkemizin son 15 yılına damgasını vuran insan merkezli yönetim anlayışının en önemli sonuçları engelli vatandaşlarımız ile ilgili yapılan çalışmalarımızdır. Engellilerimizin hayat şartlarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi, geleceğe güvenle bakmaları konusunda örnek gösterilecek bir konuma ulaşılmıştır. Bu kapsamda engellilerin işe yerleştirilmesine, istihdam edilebilirliğinin arttırılmasına, işe uyum problemlerinin azaltılmasına ve kendi işlerini kurmalarına yönelik çok önemli hizmetler üreten kurumumuzda, gerek bu hizmetler konusunda kamuoyunu ve hedef kitlemizi bilinçlendirmek, gerekse de engelliler konusunda farkındalık oluşturulmasına katkı sunmak amacındayız.” dedi.

En az yüzde 40 oranında engelli sağlık kurul raporu olan engellilerin kuruma kayıt yaptırması halinde hizmetlerinden faydalanacağını söyleyen Koç, “4857 Sayılı İş Kanunun 30. maddesi gereği 50 ve daha fazla çalışanı olan özel sektör işyerleri toplam çalışan sayısının yüzde 3`ü ve kamu kurumları ise yüzde 4`ü kadar engelli personel istihdam etmek zorundadır. Kurumumuzca her yıl yaklaşık 30 bin engellinin özel sektörde ve kamuda istihdamları sağlanmaktadır.  Bu gün itibariyle il müdürlüğümüzde kayıtlı engelli sayısı 2 bin 119 olup, 2010-2017 yıllarında il müdürlüğümüzce 925 engelli işe yerleştirilmiştir. 30 Nisan 2017 tarihi itibariyle İl Müdürlüğümüzde; bin 822 erkek, 297 kadın olmak üzere toplam 2 bin 119 engelli iş isteyen kayıtlıdır. Kayıtlı engellilerin; yüzde 36,64`ü 30 yaşından küçük, yüzde 59,61`i ortaokul ve daha az eğitim görmüş kişilerdir. En fazla iş isteyen engelli grupları; kas iskelet sistemi hastalığı 352, görme sistemi hastalığı 228, diğer hastalıklardan ise 534 kişi. En az iş isteyen engelli grupları; deri hastalıkları 4 kişi, onkoloji hastalıkları 6 kişi, ürogenital hastalıklar 8 kişi.” ifadelerini kullandı.

“Başta TYP olmak üzere bütün hizmetlerimizde engelli iş isteyenlerimize öncelik tanıyarak engelliler önündeki engelleri kaldırıyoruz.” diyen Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“Engellilere yönelik hem işsizlik sigortası fonu, hem de engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsis edilen idari para cezaları fonu kullanılarak kurumumuz tarafından çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Kayıtlı bütün engellilere kurumumuzca iş ve meslek danışmanı atanmaktadır. Engellilerimiz; iş ve meslek danışmanlarımızdan iş arama becerileri, mülakat teknikleri, açık işler ve kurum hizmetleri hakkında bilgi alabilir veya kendisine uygun olanlara yönlendirilmesini talep edebilmektedirler. Elli ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerden kontenjan dâhilinde veya kontenjan fazlası engelli sigortalı çalıştıran işverenlerin ve engelli çalıştırmakla yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin, sigorta primine ait işveren hissesinin tamamı, hazinece karşılanmaktadır.”

Engellilerin işe yerleşmesinin önündeki en büyük engel olan mesleki eğitim ve tecrübe eksikliğini gidermek amacıyla Mesleki, İşbaşı ve Girişimcilik eğitimlerinin düzenlendiğini ifade eden Koç, “2010-2017 yılları arasında 876 engelli iş isteyen mesleki eğitimlerimizden faydalandırılmıştır. Bu eğitimlerimizin bütçesi 2 milyon 768 bin 362 lira 54 kuruştur. Kendi işini kurmak isteyen engellilere toplam 36 bin TL hibe desteği sağlıyoruz. Yeni bir iş kuracak engellinin iş kuracağı alanda diploma, sertifika veya belgesi olması gerekmektedir. Kurumumuzca destek verilen projelerin engelli şahıslar tarafından ilave üç yıl devam ettirilmesi mevzuatsal zorunluluktur.” diye konuştu. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)