Kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok mesleğin devam ettirilmeye çalışıldığı Mardin'de takunyacılık (Nalın) yapan 76 yaşındaki Şeyhmus Sara, babasından öğrenip 60 yıldır sürdürdüğü mesleğini bütün zorluklara rağmen devam ettirmeye çalışıyor.

Genellikle ıslak tabanlı mekânlarda kullanılan takunyaları Marangozcular Çarşısı'ndaki dükkânında üreten Sara, İlke Haber Ajansına (İLKHA) takunyaların eskisi gibi rağbet görmediğini söyledi.

“Fabrikalar el sanatlarını öldürdü”

Yaklaşık 60 yıldır babasından öğrendiği mesleğini devam ettirdiğini belirten Sara, “Tabi eskiden işler çok daha iyiydi, şimdi pek rağbet görmüyor ama yine de yapıyoruz. Kahveye gitmektense bu ufacık dükkânda uğraşıp zaman geçiriyorum. Plastik terliklerin çıkmasıysa işimiz tamamen bitti. Naylon ve fabrikalar el sanatlarını öldürdü." dedi. Eskiden gelinler için gümüş işlemeli takunya yaptıklarını kaydeden Sara, her gelinin muhakkak bir takunya aldığını söyledi. Sara, “Söğüt ve ceviz ağaçlarından yapılan takunyalar eskiden el ile işlenir, öyle yapardık. Tabi şimdi kimse almıyor.” ifadelerini kullandı.   

“Hayırseverler camilere bağışlıyorlar”

Hayırseverlerin genellikle Ramazan ayında takunya alarak camilere bağışladığını belirten Sara, yılın 12 ayında sadece bir ay iş yaptıklarını söyledi. Sara, “Şu an sadece takunyalarını yapıp bir kenara bırakıyoruz. Ramazan ayının dışında günde bir çift bile satamıyorum. Mübarek Ramazan ayında bazı hayırseverler gelip takunya alıp camilere bağışlıyorlar. Ramazan yaklaştı, inşallah işimiz açılacak ama sadece bir aydır.” diye konuştu.

“Meslek yok olup gidecek”

Sara olarak şunları söyledi: “Allah’a çok şükür, yaklaşık 60 yıldır bu işi yaparak evimizin geçimini sağlıyoruz. Tabi yaşım 76 oldu, ihtiyarlandık. Emekli olmuşuz, ben de artık yeter diyorum. Galiba bu sanatı yakın zamanda terk edeceğim. Ne yazık ki meslekte yok olup gidecek.” (M. Salih Keskin – İLKHA)