Deniz seviyesinden bin 800 metre yüksekte bulunan Muş merkeze bağlı Yukarı Yongalı  (Çengelli) köyünde geçimlerini hayvancılıkla sağlayan köylüler, yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

Son zamanlarda yağışların iyi olduğunu belirten köy sakinleri, soğuk havanın kötü etkilediği meraların yeterli olmadığını söylediler.

Şehrin batısındaki son köy olan Yukarı Yongalı'da kış mevsiminin çok zor geçtiğini ifade eden köylüler, şimdi de soğuk havanın olumsuz yönde etkilediği meralar nedeniyle zor günler geçirdiklerini dile getirdiler.

Meralarda hayvanların doyacağı kadar ot olmadığına değinen Mehmet Ali Özçelik, "Köyümüzde kuraklık var. Yağış olduğunda bizim buralar soğuk ve çamurlu olur. Böyle olunca çok zorluk çekiyoruz. Yağışlar bu sene iyiydi ama rüzgâr ve soğuk havadan dolayı kuraklık baş gösterdi. Biz de mecburen böyle mücadele edip geçiniyoruz. Kış çok çetin geçti ama yine de şikâyet etmek yerine şükrediyoruz. Allah'a hamdolsun, iyi bir şekilde kışı geçirdik. Biz yağmurun yağmasını istiyoruz. Yağmur rahmettir, hayvanlar için de iyi oluyor. Yaklaşık bir aydır hayvanlara yem vermiyoruz. Merada doyuyorlar. İnsan değerlendirmesini bilirse hayvancılık çok iyidir. Şimdi birisinin 50 ya da 100 koyunu varsa ailesini çok iyi bir şekilde geçindirir." dedi.

"Soğuk havadan dolayı otlaklar iyice yeşermedi"

Köyün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu bildiren Şefket Omur ise yağışın iyi olmasına rağmen rüzgâr ve soğuk havanın meraları olumsuz etkilediğini söyledi. Omur, "Biz köyde yaşıyoruz, geçim kaynağımız hayvancılıktır. Hayvanlar şu an pahalı. Bizim için piyasa çok iyidir. Kış çok uzun geçtiği için çok sıkıntı çektik. Hayvanlara 5 ay yem verdik. Baharın başlamasıyla yağmur da iyi yağdı ama soğuk havadan dolayı otlaklar iyice yeşermedi. Soğuktan dolayı otlaklar iyi değil. Yağmur da yağmazsa biz çok sıkıntı yaşarız. Otlar yeşermezse kışın da çok sıkıntı yaşarız. Zaten hayvanların çoğunu sattık. Geri kalanı da satmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Hayvanları otlatırken kuzularla oynadığında mutlu olduğunu belirten Omur, hayvancılığın iyi bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, "Biz sıkıldıkça kuzularla oynuyoruz. Onlarla oynayınca mutlu oluyoruz. Onlar da büyüyor artık. Biraz daha olgunlaşınca satacağız ve koyunlar için kışlık yem alacağız. Bizim hayvanlarımız az, toprağımız da yok. Dolayısıyla yemini de parayla aldığımız için çoğu zaman zarar ediyoruz. Babalarımız hayvancılık yapıyordu, biz de böylece devam ettik. Eğer hayvanlar 100-150 tane olursa 10 nüfuslu bir aile çok iyi bir şekilde geçimini yapabilir. Biz 20-30 koyunla geçinemiyoruz." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)