Diyarbakır'da Tesettüre Çağrı Platformu (TESÇAĞ) üyesi Ergani Kardeş-Der tarafından tesettür konulu seminer düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, sinevizyon gösterimi ve selamlama konuşmasıyla devam etti. Seminere konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar Sümeyye Ürük ve Sabiha Ateş Alpat katıldı.

Türkiye'de uzun yıllar tesettürün önüne engeller çıkarıldığını belirten Ürük, son birkaç yıldır bu engellerin kalktığını söyledi.

Son zamanlarda farklı sorunların ortaya çıktığını dile getiren Ürük, "Günümüzde Rabbimizin tesettür emri ile istediğimiz her yere gidebiliyoruz ama bizler bu sefer nefsin, şeytanın, zamanın, modanın, özenti ve körü körüne taklidin engeline takılıyoruz. Bizler bu tesettüre sahip çıkmalıyız. Nesiller boyu bu tesettürün devamını sağlamalıyız. Bu takvalı tesettürü sadece annelere hapsetmemeliyiz. Bizden öncekiler tesettürü sadece anneannelere hapsetti. Biz bu manzarayı çok gördük. Yaşlı anne pür tesettür, yanındaki genç kızı açık saçık giyinmiş. Bizler bilinçli Müslümanlar olarak bir uyum içerisine girmeliyiz. Bugün bu modele sahip çıkmazsak bir sonraki nesil çok daha farklı olur. Hâlâ takvalı tesettüre girmiş annelerimiz varken bunlara büyük görevler düşüyor. Başta görsel örneklik olmak üzere büyük görevler düşüyor." dedi.

"Tesettür sadece başı kapamak değildir"

Tesettürün sadece başı kapatmak olmadığını ifade eden Ürük, şunları söyledi: "Tesettür sadece başı kapamak değildir. Bugün çarşılar, sokaklar tesettürlülerle doludur ama tesettür sadece saçı örtmek değildir. Tesettür gizlemek, saklamak demektir. Allah Teâlâ neyi örtmemizi istiyor? Kadının, kadınlığına dair her şeyi örtmesini istiyor. Güzelliğini, gençliğini, cazibesini, sesini, yürüyüşünü, gözle görülen her şeyi gizlemesini istiyor. Tesettürün amacı budur. Amaç bu ise bizim bugün üzerinde taşıdığımız ve adına tesettür dediğimiz kıyafet buna uygunsa ne ala."

"Kadın, toplumun ıslahında da ifsadında da büyük rol oynar"

Daha sonra söz alan Alpat ise Allah'ın bir farzı olan tesettürün çeşitli hikmetleri olduğunun altını çizerek, "Allah'ın kıldığı her farzda mutlak anlamda insanın, toplumun maslahatı vardır. Allah erkeğe ayrı, kadına ayrı görevler taksim etmiştir. Bu görevlerin içerisinde namaz olduğu gibi tesettür emri de vardır. Nasıllığını mutlaka Allah'a sormak zorundayız. Kendi kafamıza göre bir ibadet modu oluşturamayız. Allah Teâlâ ailenin, toplumun huzuru, kadının toplum içinde eziyet çekmemesi için tesettürü emretmiştir. Kadın toplumun ıslahında nasıl büyük rol oynuyorsa aynı şekilde toplumun ifsadında da büyük rol oynuyor." şeklinde konuştu. 

"Tesettür salt bir kıyafet değil, bir kimliktir"

Tesettürün kıyafetten öte bir anlam ifade ettiğini belirten Alpat, "Sen Müslümansın. Yapman gerekenlerden biri de toplumsal görevini yaparken Allah'ın tesettür dediği örtüye riayet etmelisin. Tesettür farzdır ve sadece giyimle alakalı değildir. Tesettür salt bir kıyafet değildir, bir kimliktir. Siz peçe dahi taksanız takvayı taşımıyorsanız bu olmaz." ifadelerini kullandı.

Seslendirilen şiirle devam eden seminer, tiyatro gösterimi ve okunan ilahilerin ardından yapılan duayla sona erdi. (İLKHA)