Haber Merkezi

İskilipli Atıf Hoca her sene dualarla ve sevgiyle anılmaya devam ederken idam kararını veren Ali Çetinkaya için ise durum aynı değil. Kel Ali olarak bilinen Ali Çetinkaya’nın 21 Şubat olan ölüm tarihinde onun cinayetlerini alkışlayanalar tarafından hatırlanmadı. İskilipli Atıf Hoca’nın mezarını ortaya çıkaran Mehmet Sılay Kel Ali’nin mezarını göstererek “Zalimler unutulmaya mahkûmdur. Tarih onları hep unutur. Onlar sadece yaptıkları kötülüklerle anılır. İlk önce parklara mahallelere adları verilir ama orda da zamanla kalmaz. Yok olur gider” dedi.
 
“KEL ALİ’YE NEFRET VAR”
Atıf Hoca’nın mezarını ortaya çıkarana Mehmet Sılay anma törenlerinin ilgi görmemesine değinerek “Kel Ali’ye kamu vicdanında bir nefret var. Halk bu gibi isimlerle barışık değil. Halk onu rahmetle anmıyor. Halkın yüreğinde yer etmemiş. İnsanların nefretini kazandı. Resmi ideoloji uğruna çok canlar yaktı. Zaman geçtikçe bunlar daha açık görünüyor. Yeni yeni şeyler ortaya çıkıyor” dedi.

“O BİR KATİL”

Yıllar sonra İskilipli Atıf Hoca’nın mezarını bulan ve İskilipli Atıf Hoca kitabının yazarı olan Mehmet Sılay “Halkımız Kel Ali’ye tepkisi sadece İskilipli Atıf Hoca için idam kararı verdiği için değil, nedeni meclisin içinde Ardahan milletvekilli Kars fatihi Halil Paşa’yı sırtından vurup öldürdüğü için. O bir katil. Mecliste Halit Paşa’yla tartışmaya başlıyorlar. Bu tartışma sırasında sırtından vuruyor. Ayın dokuzunda vurulup on dördünde ölüyor. Bu süreçte o halde Melis’in içinde kalıyor. Adeta ölmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

“ONUN İSMİ ANKARA’YA YAKIŞMIYOR”

Bütün olumsuzluklara rağmen Alı Çetinkaya’nın isminin Yeni Mahalle’de bir parka verilmesinin çok yanlış olduğunu söyleyen Mehmet Sılay “Yeni mahallede bir parka adı verildi. Onun için belediyeye gerekli çağrıyı yaptık. Bu isim Kel Ali Ankara’ya yakışmıyor. Nedeni yalnız İskilipli Atıf Hoca’yı ve yanında ki kişileri astığı için değil, sürekli acımasız kararlar alıp resmi ideolojiyi en acımasız şekilde yaptığı için” diye konuştu.

“TARİH ATIF HOCA’YI UNUTMADI UNUTMAYACAK”

Her geçen gün Atıf Hoca’nın değerinin daha iyi anlaşıldığı ve daha çok insanın tanıdığını söyleyen Mehmet Sılay “Millet onu unutmadı, unutmayacak. Unutursak adalete, Hakk’a olan bağlılığımızı unuturuz. Atıf Hoca boşuna ölmedi, o zaman zannedildi ki Atıf Hoca ölünce onunla barlıkta olanlar yok edilir, ama bu olmadı” şeklinde konuştu.

Mehmet Sılay Alı Çetinkaya’yı işaret ederek “Zalimler unutulmaya mahkûmdur. Tarih onları hep unutur. Onlar sadece yaptıkları kötülüklerle anılır. İlk önce parklara mahallelere adları verilir ama orda da zamanla kalmaz. Yok olur gider” ifadesini kullandı.

“HUKUK BİLGİSİ BİLE YOKTU”

Alı Çetinkaya’nın hiçbir hukuk bilgisi olmadan Ankara İstiklal Mahkemesi Başkanlığı’na getirildiğini söyleyen Sılay şunları söyledi: “Hukukçu olmamasına rağmen İstiklal Mahkemeleri’nin başına getirildi. Çünkü cinayet işlemişti ve resmi ideolojiye en uygun kişiydi. Onu kaybetmeyi göze alamadılar onun kurtuluşunu İstiklal Mahkemesi Başkanlığı’nda gördüler. Bu yüzden başkanlığa getirildi. Hiç yargılamadı remi müdafaa yaptı dedeler. Bir tek sorguya bile çekilmedi. Remi ideolojinin emir kulu oldu. Her söyleneni yaptı."