Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Diyarbakır`da ‘şap hastalığı tam zamanında saha tatbikatı ve salgın yönetimi` konulu eğitim semineri verildi.
Bir otelde gerçekleştirilen seminere farklı illerin Gıda Tarım ve Hayvan Sağlığı şube müdürleri, Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bıçak, Diyarbakır Süt Üreticileri Birliği başkanı Hüseyin Yılmaz katıldı.
Burada açıklamalarda bulunan Diyarbakır Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu tür vakaları önlemek için şap aşısının önemli olduğunu söyledi.
Atalar, “2016 ve 2017 yıllarında ilimizde 11 tanesi büyükbaş 3 tanesi de küçükbaş olmak üzere mihrak tespit edilmiştir. Kısa sürede bunlara müdahale yapılmış ve gerekli tedbirlerle son verilmişti. Burada resmi veterinerler dışında, görev yapan özel veteriner hekimlere de görevler düşmektedir. Bazen hastalıkla ilgili yapılan tespitlerde hızlı davranılamadığı takdirde mihrak sayısında artış meydana gelmektedir. O nedenle serbest veterinerle birlikte dayanışma içerisinde etkin bir mücadele sürdürmemiz gerekmektedir.” dedi.
Atalar, Şap hastalığının verim ve kalite düşüklüğünün yanında hayvanlarda ölüm vakası noktasına gelebileceğini belirterek, “Şap hastalığı çok sağlıklı hayvanlarda ciddi bir sonuç oluşturmamakla beraber hayvanlarda hem kalite hem verimi düşürüyor. Zayıf hayvanlarda da ölümle sonuçlanan vakalar gelebilmektedir. Bu da bölgedeki besici ve üreticilerinin gelirlerde ciddi azalmaya sebep olmaktadır. Bu iş ile uğraşan insanlarının emeğinin heba olması demektir." sözlerine yer verdi.
Program şap hastalıkları grup sorumlusu Adil Adıgüzel`in yaptığı sunumla sona erdi. (Abdurrahman Tetik-İLKHA)