TBMM (AA) - TBMM, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile açılışının 97. yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı.
TBMM Genel Kurulundaki özel birleşimi; Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanvekili Seyit Çavdar, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Ankara Valisi Ercan Topaca, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ile yabancı misyon şefleri, eski milletvekilleri ve bürokratlar da izledi.
TBMM Genel Kurul Salonuna ilk gelen lider, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanarak karşılandı.
Ardından salona Başbakan Binali Yıldırım geldi; Yıldırım'ı da AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşurken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi. Bahçeli, partisinin milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurul Salonundaki özel locasında yerini aldı. Erdoğan'ı AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine refakat eden TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ile zaman zaman sohbet etti.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelişinde başıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a selam verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kürsüye gelişi sırasında Bahçeli'yi alkışladı.
Başbakan Yıldırım, TBMM Genel Kurulu kapandıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ve HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile tokalaştı.
"Necip milletimize şükranlarımı sunuyorum"
Genel Kurula başkanlık eden TBMM Başkanı Kahraman, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmasına başlarken, henüz Genel Kurul Salonuna gelmemiş olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "Biraz sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Meclisimize teşrif edeceklerdir. Kendilerini hepiniz adına saygıyla selamlıyorum ve hoşgeldiniz diyorum" ifadesini kullanması üzerine CHP sıralarından bazı milletvekilleri, "Gelmedi daha? Neden zamanında gelmedi?" karşılığını verdiler.
Bu ifadeler üzerine Meclis Başkanı Kahraman, "Zamanında geldi, ben içeride kendisini ağırladım, ondan sonra buraya geldim. Hepimiz dakikiz Elhamdülillah. Ama bazı mazeretler ortaya çıkabilir. Bizler de hoşgörmek zorundayız, değil mi?" dedi.
Bu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurula girerek, dinleyici locasında kendisine ayrılan bölüme oturdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Hoşgeldiniz" diyen Kahraman, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 97`nci yıldönümüne ulaşmanın bahtiyarlığı içinde olduğunu belirterek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.
Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletimizin birliğinin temsilcisi, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışından bugüne kadar emek vermiş değerli zevatı minnet ve şükranla anıyorum. Meclisimiz milli iradenin tecelligahıdır. Kurtuluş Savaşını bizzat idare eden Gazi Meclistir. Dünyada başka bir parlamentonun sahip olmadığı böyle bir ünvana layık görülmüştür. İçinde bulunduğumuz 26`ncı dönem siyasi tarihimizde müstesna yer işgal edecek dönemlerden biridir. Bu dönemde Meclisimiz 2'nci defa Gazilik ünvanını hak etmiştir. Devletimizin birlik, bütünlüğüne ve bekasına kasteden melun terör odakları ve onları yönlendiren müstevli devletlerin yerli işbirlikçilerinden olan FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ, DHKP-C, MLKP ve benzerlerinin hain planları milletimiz tarafından boşa çıkartılmıştır. Ve siz Gazi Meclisin Gazi Milletvekilleri, 15 Temmuz 2016 gecesi halktan almış olduğumuz vekalet görevinin gereğini hakkıyla ifa ettiniz, herhangi bir parti farkı gözetmeden bir bütün halinde ay yıldızlı bayrağımızın altında darbeye 'Hayır' dediniz. Bu vesileyle aziz milletimizi meydanlara direnişe çağıran ve hain darbe girişimini önlemede en büyük rolü üstlenen Sayın Cumhurbaşkanımıza, kurumlarımıza, kurullarımıza, siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve demokrasiyi tümüyle özümsemiş necip milletimize şükranlarımı sunuyorum."
Şehitleri rahmetle, gazileri minnetle anan Kahraman, "İnanıyorum ki, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi Türkiye`de darbeler döneminin sona erdirilmesini sağlamıştır. Hangi siyasi partiden olursa olsun milletimiz bütünüyle demokrasi dışında bir rejimi kabul etmeyeceğini açıkça ifade etmiştir." diye konuştu.
"Bilinmelidir ki, değişim tabii bir haldir"
Meclisin 26'ncı döneminin bir diğer başarısının ise 1982 Anayasasında sistem değişikliğini kabul etmesi olduğunu dile getiren Kahraman, Meclisten geçen değişikliğin, 16 Nisan halkoylamasıyla Millet tarafından kabul edilmesinin, Türk siyasi hayatı için yeni bir dönüm noktası olduğuna işaret etti.
Yüksek Seçim Kurulunca açıklanan geçici verilere göre halkoylaması büyük bir katılımla sonuçlandığını ve Mecliste kabul edilen metnin halk tarafından da kabul gördüğünü hatırlatan Kahraman, şu görüşlere yer verdi:
"Milletimiz olgunluk içinde demokrasi imtihanını başarı ile vermiştir. Sonucun ve yeni dönemin ülkemiz, milletimiz ve devletimiz için bereketli ve uğurlu olmasını niyaz ediyorum. Bilinmelidir ki, değişim tabii bir haldir. Değişmezlik üzerine kurulu bir sistem bugüne kadar icat edilmemiştir. Zamanın ve şartların değişmesiyle hukuki hükümler de değişmektedir. TBMM, yasama, denetim ve temsil yetkilerinin sahibidir. Halk oylamasıyla yapılan değişiklik gereği, yasama olarak meclisimiz hukuk devleti ilkelerine, evrensel normlara ve çoğulcu demokrasi kurallarına uygun mevzuat değişikliklerini yapmak için kesif bir çalışma dönemine girecektir. Bu meyanda Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekilleri Kanunu, TBMM İdari Teşkilatı Kanunu, Meclis İç Tüzüğü gibi konularda icap eden değişiklikleri ele alacaktır. Aksaklık ve yanlışlıklar kısa sürede giderilecektir. Halkoylamasıyla daha da güçlü hale gelen Yasama Organımıza hayırlı başarılar nasip olmasını temenni ediyorum. Bu vesile ile Muhterem Cumhurbaşkanımıza da tebriklerimizi arz ediyor, nice üstün ve güzel hizmetlere nail olmasını niyaz ediyorum. Yasama olarak hedefimiz, yürütme ve yargı ile birlikte adil ve kalkınmış bir Türkiye`nin inşası için bize düşen görevi en iyi şekilde yapmaktır. Unutmayalım ki yarınlar yorgun ve bezgin kimselere değil, çalışkan ve gayretli insanlara ait olacaktır."
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM AÇIKLAMALARDA BULUNDU
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin, "Bu sistemle beraber artık sürekli istikrar ve güçlü iktidar dönemi başlamış, milletin doğrudan yetkilendirdiği bir yürütme tesis edilmiştir." dedi.
Yıldırım, TBMM'nin açılışının 97. yıl dönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel olarak toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.
Bugünün mübarek Miraç gecesine denk gelmesinin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, Miraç gecesini de tebrik etti.
Milli iradeyi hakim kılarak, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için TBMM'nin açılışından bugüne kadar, başta ilk Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere, Meclis çatısı altında çalışan bütün milletvekillerinden vefat edenlere Allah'tan rahmet dileyen Yıldırım, hayatta olanlara da ülke adına teşekkür etti.
"97 yıl önceki zor şartları hatırlamamız gerekiyor"
Meclisin açılışının 97. yıl dönümünü kutlarken, bugünü çocuklara bayram olarak armağan eden bir ülke olmanın gururunu da yaşadıklarını anlatan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"Çocuklarımızın, milletimizin değerlerine sahip çıkarak, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür olarak ve öz güvenleri yüksek bir şekilde yetişmesini arzu ediyoruz. Onların milli iradeye her şartta sahip çıkmalarını, daha demokratik ve özgür yarınları inşa etmelerini ümit ediyoruz. Bu yolda önemli mesafe aldığımızı da ifade etmek isterim.
Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünlerini hakkıyla anlayabilmek için, 97 yıl önceki zor şartları hatırlamamız gerekiyor. Unutmayalım ki TBMM'nin kurulduğu o günlerde yurdumuzun birçok yeri işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, ülke fakr-u zaruret içerisindeydi. Bu şartlar içerisinde tek umut veren şey, milletimizin gönlünde canlı ve dipdiri olan bağımsızlık aşkı ve vatan sevgisi idi. Bu aşk ve sevgiyle vatanın dört bir yanından gelen milletvekillerinin katılımıyla 23 Nisan 1920'de Meclisimiz heyecanla, umutla ve dualarla açıldı. TBMM'nin açılışı, egemenliğin millete ait olduğunun ve milli iradenin üstünlüğünün ifadesiydi."
Başbakan Yıldırım, milli mücadelenin, Meclis öncülüğünde, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde yapılan bir halk mücadelesi olduğunu ifade etti.
"Artık sürekli istikrar ve güçlü iktidar dönemi başlamıştır"
Başbakan Binali Yıldırım, "Milletimiz değişiklik yönünde kararını vermiş ve böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önümüzdeki genel seçimle birlikte devreye girmesi benimsenmiştir." dedi.
Yıldırım, "Milletimiz değişiklik yönünde kararını vermiş ve böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin önümüzdeki genel seçimle birlikte devreye girmesi benimsenmiştir. Bu sistemle beraber artık sürekli istikrar ve güçlü iktidar dönemi başlamış, milletin doğrudan yetkilendirdiği bir yürütme tesis edilmiştir. Aynı zamanda yeni değişiklikle birlikte yüce Meclis daha da güçlenmiş ve asli işleri yasama ve denetleme konusundaki görevleri artarak devam edecektir. Bu yapılan değişikliğin ülkemize, milletime hayırlı olmasını dilerken bütün cumhuriyeti bize emanet eden ve cumhuriyetimiz ve bağımsızlığımız için hayatını seve seve veren bütün şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şükranla, minnetle anıyoruz." şeklinde konuştu.
"Akıl ve uzlaşma ile sorunların çözüm yeri milletin evidir, TBMM'dir"
Gazi Meclisin "Gazi" sıfatını hakkıyla kazandığı o gece dost, düşman tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, bundan sonra da bu tür girişimlere karşı tek yürek olarak karşı koymak, milli iradeyi korumak ve demokrasinin geliştirilmesi herkesin ortak sorumluluğu olduğuna değindi.
O gece istiklale ve istikbale sahip çıkan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet ve Mecliste grubu bulunan bütün partilerin üyelerine şükranlarını sunan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bu darbenin önlenmesinde şüphesiz en büyük katkı yüce Türk milletinindir. Milletin kararlılığı ve cesareti darbecilere darbe indirmiştir. Yüksek ve hızlı bir değişim sürecinde birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin ve milletimizin beklentisi doğrultusunda demokrasimizi daha da geliştireceğiz. Bu konuda iktidarı, muhalefeti hepimize, bu çatı altında görev yapan hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Toplumsal sorunlar değişerek halkın gündeminde her zaman yer alır. Akıl ve uzlaşma ile sorunların çözüm yeri milletin evidir, TBMM'dir. Bunun gereğini yerine getirmek de bütün bu Mecliste yer alan hepimizin görevidir. Bu Meclis Gazi Meclistir, bu Meclis kahraman bir Meclistir. Böyle bir Meclisin üyesi olarak bu millete hizmet etmek bizim için bir şereflerin en büyüğüdür. Bu anlayışla Türkiye'nin çocuklarına, daha güvenli, demokrasisi daha gelişmiş, hukuk düzeni sağlam temeller üzerine oturmuş bir ülke devretmek için çalışıyoruz. Bu yolda önemli mesafeler aldık almaya devam ediyoruz."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MECLİSTEN AYRILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulundaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel oturumunu izledikten sonra Meclisten ayrıldı.
Erdoğan, özel oturumu izledikten TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın makamına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra İsmail Kahraman tarafından, tarafından tören kıtası ile uğurladı.
"Tartışmalar üzerine değil, barış üzerine bina edin"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul toplantısında, Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmaya ilişkin soruya, "Tartışmalar üzerine değil, barış üzerine bina edin" yanıtını verdi.