16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumuna yapılan itirazlarla ilgili sabah saatlerinde açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, itirazları öğleden önce değerlendireceklerini açıkladı. YSK binasına girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güven, itirazların ne zaman karara bağlanacağına ilişkin soru üzerine, "İtirazlara öğleden önce bakacağız" dedi.

Akşam saatlerinde YSK'nın tam kanunsuzluk nedeniyle halk oylamasının iptaline ilişkin başvuruları reddettiği duyuruldu. Karar, 10 üyenin ret, bir üyenin kabulüyle oy çokluğu ile verildi. Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu'na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması'nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler bugün saat 10.39 başlayan Yüksek Seçim Kurulu Toplantısı'nda görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir."

Yüksek Seçim Kurulu`nun referandum yapılırken, mühürsüz oyların da kabul edileceğini açıklaması, sonuçların geçerliliğini sorgulamaya kadar varan tartışmalara yol açtı. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin kararının gerekçesini açıklayan YSK, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'ya referandumun iptali için başvurmuştu. Tezcan, "Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" demişti.

Kaynak: AA ve DHA