Diyarbakır'da 2 yıl ara verilen fuarcılık sektörü, bu aradan sonra ilk defa 18-22 Nisan tarihleri arasında ‘Tarım ve Hayvancılık Fuarı' düzenleyecek. 8`İncisi düzenlenecek olan fuarın tanıtım toplantısı yapıldı.

Bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısına TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantıda fuar hakkında bilgi veren TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuara Suudi Arabistan, Irak, İran`dan toplam 218 iş adamının katılacağını belirtti.

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle fuar faaliyetlerine 2 yıl ara verdiklerini dile getiren TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Alagöz, “Ne mutlu bize ki 2 yıl aradan sonra önce düzenlemiş olduğumuz fuardan daha büyük, daha kapsamlı ve modern bir fuar ile karşınıza çıkıyoruz. Bir önceki fuarımız, yani 2015 yılında düzenlemiş olduğumuz fuara nazaran yüzde 20 daha büyümüş bir fuarla karşınıza çıkıyoruz. Daha fazla katılımcımız, çok daha fazla ürün ve hizmet gurubunu inşallah yarın açacağımız fuarda sergileyeceğiz. Bir diğer büyümeyi de fuarımıza gelen yabancı sayısında görüyoruz. Bu yıl İran`dan 43, Irak`tan 120, Suudi Arabistan`dan 45 olmak üzere toplamda 218 yabancı iş adamı fuarımızda iş bağlantıları kurmak üzere hazır bulunacak. 2015 yılındaki fuarımıza nazaran bu rakam yüzde 100 artış olarak karşımıza çıkıyor. Yani bir önceki fuarımızdaki sayının iki katı kadar yabancı ziyaretçi fuarımıza ilgi göstermiş durumda.” dedi.

“Diyarbakır`da, bölgede tarım ve hayvancılık sektöründe çok daha güzel müreffeh günler bizi bekliyor”

Fuara yurt içinden de katılım beklediklerini sözlerine ekleyen Alagöz, “Bir diğer rakamımız da yurtiçinden ilgi ve alakanın artışıyla ilgili. Biliyorsunuz biz yurtiçinden gelecek olan ziyaretçilerimizle alakalı olarak odalarımız, borsamız ve kalkınma ajansımız desteğiyle yurt içi alım heyeti organizasyonları yapıyoruz. Bu organizasyonların da masrafının tamamı TÜYAP fuarcılık tarafından karşılanıyor. Bir önceki fuarda 400 otobüslük bir ziyaret organizasyonu gerçekleştirilmiş, bu yıl bu sayı 600 otobüse çıkmış. Yani yurtiçinden fuarımıza yüzde 50`lik daha fazla alaka ve ilgi var. Bütün bu rakamları üst üste kurduğumuzda bu tek anlamlı bir gerçeği vurguluyor o da şu; fuarlar ekonominin öncül verileridir. Öncül verilerden kastım şu; büyüme oranları soncul verilerdir, yani bir şey gerçekleşir siz geriye bakarak büyüme rakamı çıkarırsınız ama fuarcılıkta bu öncül veridir. Bir fuar yüzde 20-30-40 büyüyorsa o fuarın düzenlediği sektörün önümüzdeki dönem büyüyeceğinin en temel göstergelerinden bir tanesidir. Niçin? Çünkü bu fuara katılan katılımcılar ve ziyaretçiler, gelecekte yapacakları çalışmalarla alakalı alt yapısını yapıyor. Buradan da çok güzel bir sonucu ortaya koyabiliriz ki o da şudur; Diyarbakır`da, bölgede tarım ve hayvancılık sektöründe çok daha güzel müreffeh günler bizi bekliyor. Bunun öncül verilerini bu fuarın rakamlar sayesinde ortaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ise fuarın kentte birçok sektöre katkı sağlayacağını söyledi.

Sayar, “Diyarbakır bir tarım kenti. Özellikle kentin toplam gayri safi hasılasına baktığımız zaman tarım önemli bir yer tutuyor. İhracatta en çok ihraç ettiğimiz ürün hububat ve bakliyattır.  Bu fuarla amacımız özellikle firmalarımızı bu vesilesiyle yeni bilgi ve teknolojiye erişimini sağlamak ticari ilişkileri geliştirmek ve aynı zamanda konaklama ve birçok sektöre katkı sağlamaktır.” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise Diyarbakır`ın tarım ve hayvancılıkta Türkiye`de ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

“Bilindiği gibi Diyarbakır ilimiz tarım ve hayvancılık açısından Türkiye`nin en önde gelen illerinin başında yer almaktadır.” diyen Atalar, şöyle konuştu:

“Diyarbakır, özellikle 7 milyon dekar tarım arazisi ile bütün arazi varlığının yaklaşık yarısına yakını tarım arazisi ve tarımla iştigal eden arazilerle kaplı büyük bir ildir. Hayvancılık potansiyeli olarak ele alacak olduğumuzda Diyarbakır ili küçükbaş hayvancılıkta özellikle bir milyon 280 bin adet küçükbaş hayvanı ve 388 bin büyükbaş hayvan varlığıyla büyük bir potansiyele sahip bir ildi. Böyle bir il olunca tarım ve hayvancılık alanında özellikle Diyarbakır ili birçok üretimde Türkiye`nin ilk 5 ili arasında yer almaktadır. Hayvancılık potansiyeli açısından da ilk 9 ilin arasında yer alan bir ildir. Böyle olduğunda tarım sektörü ile sanayi sektörünün bir araya getirilmesi oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Tarımın gelişmesi aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle mümkündür. Tarıma dayalı sanayinin Diyarbakır`da gelişmesi demek bunula beraber etrafındaki bütün tarım ve hayvancılık ile ilgili gıda üreten işletmelerle ilgili sektörlerle geliştirmektedir. TÜYAP başkanlığında düzenlenen bu ‘8`inci Tarım ve Hayvancılık Fuarı`nın ilimize ve bölgemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.” (M. Hüseyin Temel – İLKHA)