Bahar aylarının gelmesiyle birlikte insanlarda halsizlik, yorgunluk ve uyku düzensizlikleri sıkça görülmeye başladı. Aktarlar, özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan geçici yorgunluk haline yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur, papatya, hatmi çiçeği, melisa ve rezene gibi bitkisel ürenler tavsiye ediyor.
Aktar İbrahim Bubekoğlu, “Kış aylarına girildiğinde insanlar hava değişikliği sebebiyle nasıl halsizlik yaşıyorsa, ilkbahar mevsimine girildiği zaman da aynı şekilde insanlarda halsizlik görülür. Kış aylarında nasıl ki kuşburnu, ıhlamur, papatya, hatmi çiçeği karışımları içiliyorsa ilkbahar mevsimine girerken de bu karışımlar içilebilir. Bu bitkiler direnç düşüklüğüne ve halsizliğe çok iyi gelir.” dedi.
“Bitkiler çay gibi demlenmeli”
Bahar yorgunluğuna karşı rezene de kullanılmasını tavsiye eden Aktar Bubekoğlu, söz konusu bitkilerin çay şeklinde tüketilmesini önererek şunları söyledi: “Önce su kaynatılır. Su kaynatıldıktan sonra azar azar eklenerek demlik veya cezvenin içinde kaynatılır. Kaynatılmış suyun içerisinde biraz bekletildikten sonra süzülüp içilir. Çocukların bir kahve fincanı yetişkinlerin ise bir su bardağı içmesi önerilir. Bu bitkisel ilaçların herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur.”
Mardin halkının bitkisel ürünlere eskiye nazaran rağbetinin biraz daha arttığına dikkat çeken Aktar Bubekoğlu, şifalı bitki geleneğinin binlerce yıldır devam ederek günümüze geldiğini söyledi. (M. Salih Keskin, Mahsum Tunç – İLKHA)