DİYARBAKIR- Mazlum der Diyarbakır Şubesi`nin de aralarında bulunduğu, bazı STK`lar ortaklaşa olarak Roboski katliamının aydınlığa kavuşması, adaletin yerini bulması amacıyla `Sınırlara İnat Adalet` adıyla bir kampanya başlattı. Kampanya boyunca katliamda hayatını kaybeden 34 kişinin hikâyesi, 34 gün boyunca yayımlayarak Cumhurbaşkanı`na, Başbakana Adalet Bakanı`na ve İçişleri Bakanı`na mektupla gönderilecek.
 
Türkiye Genelinde eş zamanlı gerçekleşen kampanyanın Diyarbakır ayağındaki basın açıklamasını Mazlum der Diyarbakır Şubesi Başkanı Av. Abdurrahim Ay okudu. Ay,"Türkiye Medyası, haber değeri tartışmasız olan bu acı olayı 12 saat gibi uzun bir süre görmezden geldi." dedi.
 
"Medya Öldürülenleri Önemsizleştirmeye Çalıştı"
Ay basın açıklamasını Türkiye medyasının katliama duyarsız kaldığının altını çizerek şöyle sürdürdü: "Bunu haber olarak aktarmak isteyenler de reji odasından yapılan müdahalelerle engeldendi. Resmi açıklamalar gelmeye başladığında ise haber ajansları bu katliamı `Irak Sınırdaki Olay` şeklinde vererek `öldürülenleri` önemsizleştirmeye çalıştı. Sonraki günlerde yapılan tartışmalar `ölenler kaçakçı mı-PKK`li mi? olaya kaza mı, ihmal mi? İhmal mi, tuzak mı? Başlıklarından öteye geçmedi, sanki 34 insan aynı anda kalp krizi geçirerek kendiliğinde ölmüşlerdi!"
 
"Genelkurmay Başkanı`na `Teşekkür` Toplumun Adalet Beklentilerini Katletti"
Yetkililerin duyarsızlığı ve soruşturmanın yavaş yürümesi herkeste adalete olan güveni zayıflattığını dile getiren Ay, "Otopsi tutanaklarına yanlış geçen isimler, sadece istatistiksel bilgilerle verilen haberler, aileleri ve duyarlı kesimleri derinden yaraladı. Bu katliamdan sorumlu olan askeri ve sivil bürokratlar adalet önüne çıkarılmadığı gibi siyasi sorumlular da ödevlerini yerine getirmeyerek ve acılı ailelere verilecek tazminatı gündeme taşıyarak kamuoyunda olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığı kanaatini uyandırdılar. Aynı süreçte yanı başımızda Suriye devletinin sivillere yönelik fiillerini kınayan ve sivillere yönelik hiçbir saldırının kabullenilmeyeceğini ifade eden hükümet yetkilileri, kendi yerine saldırıda gösterdikleri başarı nedeniyle Genelkurmay Başkanı`na `Teşekkür` ederek toplumun adalet beklentilerini katlettiler." dedi.
 
Ailelerin konuştuğunu taleplerini dile getirdiğini ancak karşılık bulmadığını dile getiren Şube Başkanı Av. Ay son olarak şu ifadeleri kaydetti: " Şimdi herkesin olanları bilme hakkı var. Orada herkesin bir hikâyesi var. Roboskî de adalet inşa edilmezse geleceğin karanlık olduğunu görmeye herkesin ihtiyacı var."
 
Basın açıklamasından sonra Roboski`de katledilen Serhat Encü`mün hikâyesi Cumhurbaşkanı`na, Başbakan`a, Adalet Bakanı`na ve İçişleri Bakanı`na posta ile gönderildi.
 
Osman İçli-İLKHA