Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Çiftçi Tarımsal Destek Ödemeleri devam ederken, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde birçok çiftçiye ödenen desteklemeler, "terörle mücadele" kapsamında Diyarbakır Valiliği tarafından geri çekildi.

Bakanlık tarafından verilen desteğin valilik tarafından çekilmesine tepki gösteren çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. 80 yaşındaki yaşlı çiftçilerin de bulunduğu onlarca kişinin "terör yanlısı olduğu" iddiasıyla desteğinin kesildiğini ileri süren çiftçiler, başka illerde böyle bir uygulamanın olmadığına dikkat çektiler.

Desteği kesilen çiftçilerden Yılmaz Örük, 28 Şubat Mağduru mütedeyyin insanların desteğinin "terör yanlısı" gösterilerek kesildiğini söyledi.

28 Şubat benzeri uygulamalarının devam ettiğini söyleyen Örük, rutin olarak her sene devlet tarafından hububat, mazot ya da buzağı, inek yardımı yapıldığını ancak bu sene desteklemenin yapılmadığını söyledi.

Normal şartlarda 31 Ocak tarihinde bu ödemelerin yapıldığını dile getiren Örük, "Ancak bizim ödemeler yapılmadı ve ardından sebebini araştırdık. Araştırmalarımızda Kanun Hükmünde Kararname nedeniyle güvenlik uygulaması yapıldığını öğrendik. Sorduğumuz çiftçiler, Diyarbakır Valisinin bir uygulaması olduğunu bize söylediler. Sebebi ise; 28 Şubat Mağduru irticai durumlarda soruşturma geçiren mütedeyyin insanlar, dindar insanlar bu kapsamın içine alınmış. Bu uygulamayı araştırdığımızda sanki sadece bu insanlara uygulanıyor. Desteği her yıl alıyoruz, bir sıkıntı yok. Yani Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve Silvan İlçe Müdürlükleri yönünde her hangi bir sıkıntı yok. Sadece Valiliğin, Cumhuriyet Savcılığının, bazı güvenlik görevlilerinin halen o 28 Şubat döneminde olan kişiler olduğu bellidir.  Halen o gözle bu insanlara bakıyorlar." dedi.

"Bunlar, 28 Şubat sürecinde zorlama ile cezaevine konan ve soruşturma geçiren mağdur insanlardır"

"Diyarbakır’da bu hükümet döneminde bu haksızlıkları yapan insanların biteceğini umuyorduk ama halen hükümetin eliyle atanan vali ve güvenlik görevlileri bu uygulamayı yapmaktadırlar." diyen Örük sözlerine şöyle devam etti:

"Bizi mağdur etmesinler.  Seçimden önce bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Herkes mağdurdur, 80 yaşındaki bir arkadaş da destek alamıyor. Bu insanlara baktığımızda hepsi de ‘terör mağduruyuz’ diyor. Bunlar, 28 Şubat sürecinde zorlama ile cezaevine konan ve soruşturma geçiren mağdur insanlardır."

Desteklerini kesilmesi üzerine haklarını aramak için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Örük, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Silvan İlçe Tarım Müdürlüğüne ilk başvurduk, ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvurduk. Bize, valilik tarafından yapılan bir uygulama olduğu söylendi. Halen 3 aydır bekliyoruz, mağduriyetimiz giderilmedi. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden Başbakana bir yazı gönderdik. Aynı sonuç geldi, cevap olumsuzdur. İçişleri Bakanlığına da yazı verdik ama halen bize dönüş olmadı. Bölgenin milletvekilleri ile konuştuk halen bir sonuç alınamamış." diye konuştu.

"Destek verilmeyince çiftçi borçlu kalıyor; borcunu ödemeyince mağdur oluyor"

Çiftçi olarak desteğe göre gübre aldıklarını ifade eden Örük, "Biz çiftçiler kendimizi verilen desteğe göre ayarlıyoruz. Gübremizi ona göre alıyor, buzağımızı ona göre aşılıyor. Destek verilmeyince çiftçi, borçlu kalıyor, borcunu ödemeyince mağdur oluyor. Mağduriyetimiz ile alakalı sonuç hiçbir şekilde alamazsak, Diyarbakır Valiliğinin önüne gideceğiz, oradan da Ankara’ya kadar hakkımızı savunmak için gideceğiz." şeklinde konuştu.

"Hâlbuki Türkiye’de en çok ‘terör mağduru’ olanlar biziz"

Kendisinin terör mağduru olduğunu söyleyen Mahmut Kantar ise yaşamış oldukları mağduriyeti bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kendi eliyle mektup halinde verdiğini belirtti.

Kantar, "Ailece 60 nüfusa sahibiz. Tarım ve destekleme nedeniyle almamız gereken desteği bize vermediler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne gittim bana ‘Siz terör destekçilerisiniz’ dediler. Hâlbuki Türkiye’de en çok terör mağduru olanlar biziz. Terör mağduruyum, mağduriyetim nedeniyle devlet bana tazminat da verdi. Nasıl terör destekçisi olduğumu anlamıyorum. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Silvan’a geldi. Ben orada bir dilekçe yazdım, bizzat eline verdim. Bana telefon açarak, ‘Sizin herhangi bir sıkıntınız yoktur’ diyerek döneceklerini söylediler. Ancak halen dönmediler. İçişleri Bakanlığı terörle bir ilişiğim olmadığını söylüyor ama burada farklı uygulama yapılıyor. Bakanlıktan ‘desteklemeniz ödenecek’ dediler, 2 buçuk ay önce destek parasını almamız gerekiyordu ama daha da almadık. Yetkililerden bir an önce mağduriyetimizi gidermelerini istiyoruz." dedi.

Geçmişte PKK ve FETÖ baskısına maruz kaldığınA vurgu yapan Muhammet Ferit Erdağ ise 85 yaşındaki babasının da "terörle ilişkisi" olduğu gerekçesi ile destek parasının verilmediğine dikkat çekti.

"1990’lı yıllarda hem PKK’nin hem de FETÖ’nün mağduru olduk"

Erdağ, "Her sene devlet bize destek parası verirdi. Şimdi ise destek yatırılmamış. Gıda, Tarım ve hayvancılık Silvan ilçe Müdürlüğüne soruyoruz; paramızın bankaya yatırıldığını söylüyorlar, bankaya gidiyoruz hesabımızda para yok. Sorduğumuzda valiliğin güvenlik gerekçesiyle soruşturma açarak el koyduğu söyleniyor. Şimdi bunu terör bahanesi ile yapıyorlar. Biz ‘terör’ yanlısı değiliz. Biz kendimiz terör mağduruyuz. 1990’lı yıllarda hem PKK’nin hem de FETÖ’nün mağduru olduk. Devlet de bize ‘terör’ diye baskı yapmış, PKK de bize ‘terör’ bahanesi ile baskı yapmıştır. PKK benim evime roketli saldırı düzenlemiş, FETÖ’nün polisleri ise gözaltına almış." diye konuştu.

"Terör mağdurları biziz ama asıl terör yanlıları destekten faydalanabiliyor"

Mehmet İhsan Taş isimli çiftçi de mağduriyetini şu sözlerle ifade etti: "Roketle evime PKK tarafından saldırı düzenlenmiş. Bugün bu desteği keserek bizi mağdur etmişler. Biz istiyoruz ki mağduriyetimiz giderilsin. Herkes bu destek parasını aldı. Biz bankadan kart ile paramızı almak istedik ama alamadık. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne durumu sormak için gittik, bize paranın hesabımıza yattığını ama kilitlendiğini söyleyerek Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gitmemizi önerdiler. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne de gittik araştırılacağını belirttiler. Haziran ayına kadar verileceğini söylediler, şimdi bu araştırma dedikleri bir saatlik iştir. Bir tuşa bakıyor. 3 aydır almamız gereken desteği halen alamadık. Biz il mülki yetkilileri ile görüştük, bizi başlarından savdılar. Nereye gittik isek bir şey elde edemedik. Bugün terör mağdurları biziz ama asıl terör yanlıları destekten faydalanabiliyor. Biz bunu biliyoruz. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Böyle mağduriyetlerin bir daha olmamasını istiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için gerekirse Ankara’ya kadar gideriz. Biz bu hakkımızı savunmazsak her sene destek paramızı vermezler. Bu işin içerisinde bir plan var. Diğer illerde bu sorun yok sadece Diyarbakır’da var. Biz bundan şüpheleniyoruz." (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge – İLKHA)