DİYARBAKIR- "Anayasa Platformu" adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun AKP, CHP, MHP ve BDP`li üyeleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rastgele belirlenen vatandaşların katılımıyla Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasının düzenlediği "Anayasa Vatandaş Toplantıları"nın dördüncüsü, Diyarbakır`da gerçekleşti.
Saat 10.00 gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu yaptı. Hisarcıkoğlu yeni bir anayasa yapmak için Türkiye`de çok uygun bir ortam olduğunu belirterek, bunu değerlendirmek için çaba harcadıklarını dile getirdi. Seçimden önce bütün partilerin yeni anayasa vaadinde bulunduğunu dile getiren Hisarcıkoğlu, bugün yine bütün partilerin katılımıyla bu amaç için bir arada olduklarını söyledi.
Yapacağımız Yeni Bir Anayasanın Öncekinden Kötü Olmaması Gerekir
TBMM Başkanı Cemil Çiçek toplantıda yaptığı konuşmada, yeni bir anayasa yazmadıklarını yaptıklarını, yapılacak toplumsal sözleşmenin de şartları olduğunu ifade etti. Vatandaşlarla buluşma toplantılarına son derece önem verdiklerini söyleyen Çiçek, "Buna önem vermeseydik komisyon üyeleriyle bir araya gelir, akademisyenlerin de görüşünü alarak bir metin hazırlardık ve bunu halka açıklardık. Geçmişte böyle oldu, ama halk itiraz etti." dedi.
İlk kez bu dönem Parlamento`nun halkı tek tek dinlediğini vurgulayan Çiçek, "Bugün yapacağımız yeni bir anayasa öncekinden kötü olmaması gerekir. Daha çağdaş bir demokrasi için, halkın isteklerini karşılayan, sorunları ortadan kaldıran yeni bir anayasa yapmamız gerekir. Çünkü yeni bir anayasa zorunlu, 30 yıldır mevcut anayasaya itiraz var." ifadelerini kaydetti.
Önemli Gerginlik ve Sıkıntılar Mevcut Anayasadan Kaynaklanıyor
Günümüzde tamamı olmasa da önemli gerginlik ve sıkıntıların mevcut anayasadan kaynaklandığını söyleyen Meclis Başkanı Çiçek, anayasanın birçok kez değişikliğe uğradığını, bütünlüğünün kalmadığını ve son kullanma tarihinin geçtiğini söyledi. Çiçek, son olarak, " Türkiye bu anayasa ile yola devam edemez. Bu sorunu siyaset çözecekse o zaman gereğini yapmalı. Siyaset kurumu bunu yapmak zorunda, sorunları çözmek zorundadır. Siyaset kurumu bunu yapamazsa gece baskıncılarına iş çıkar" diyerek sözlerini bitirdi.
Allah Tekrar Millet İle Devletin Barışacağı Günleri Getirsin
Toplantıda bir konuşma yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: `Tiştê ku çû pê nekevê, te ye girt bernedê` Kürtçe atasözü hatırlatarak` Gidenin peşine düşme; tutuğunu, yakaladığını da bırakma` dedi. Altan, daha sonra şu ifadeleri kaydetti:"Allah bu millete; tekrar millet ile devletin barışacağı bütün bir Ortadoğu`da tekrar barış ve huzurun hâkim olacağı günleri getirsin. İnşallah bizler de, sizler de, hepimiz bu güzel günlere hizmet ederiz. Yanlışlığa, kötülüğe, zarara, ayrılmaya, parçalanmaya değil. Allah hepimize yardım etsin yolumuz açık olsun"
Problem Çözmesi Gereken Anayasalar, Problem Oluşturmuştur
Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, merkezinde insan olmayan anayasaların problem çözemeyeceğini, aksine problem oluşturacağını söyledi. Şahin, "Anayasalar problem çözmek, sorunları çözmek için yapılır, Ancak 89 yıl içerisinde 4 anayasaya sahip olmamıza rağmen Türkiye`de problemler çözülmemiş, hatta bazı alanlarda daha da ağırlaşmıştır. Problem çözmesi gereken anayasalar, problem oluşturmuştur. Eksik olan nedir? Özellikle son iki anayasaya baktığımızda bu anayasalar bir önceki döneme tepki ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Merkezinde insan yoktur. İnsan devlet için vardır, devlete hizmet için vardır anlayışının hâkim olduğu anayasalardır" vurgusunu yaptı.
CHP` den Konya milletvekili Atila Kart ise Anayasa Platformu Toplantısında yaptığı konuşmada, bu toplantının tertiplenmesinde elini taşın altına sokmak suretiyle gerçekten bir emek harcamak suretiyle özveri içinde çalışma sergileyen herkese teşekkür ederek şöyle dedi:" Türkiyenin yeni anayasa ya ihtiyacı vardır, bu ihtiyaç aslında gün gittikçe kendisini daha fazla hissettiriyor. Toplum olarak bir ortak paydayı yaratmamız gerekiyor. Anayasa Türkiye`nin sorunlarını çözümü içintek başına sihirli bir değnek değildi. Böyle bir beklentinin yaratılmasının yanlışlığını gerçeklerle bağdaşmadığını görmemiz gerekiyor."
Bu Ülkede Yepyeni, Tertemiz Bir Sayfa Açmak, Bizlerin Elinde
Toplantıda söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yepyeni bir toplumsal sözleşmenin kardeş kavgasını sona erdirmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam ett:. " AK Parti, CHP, MHP ve BDP ile gerçekten bir anayasa yapmak mümkün mü? Bana sorarsanız gerçekten bu mümkündür. Gerçekten bu ülkede yepyeni, tertemiz bir sayfa açmak, bizlerin elindedir. Bugün ülkemiz kardeş kavgasına tanık oluyorsa, bugün hala annelerimiz ağlıyorsa, bunun bir nedeni de hepimizin üzerinde mutabakat sağladığımız bir anayasamızın olmadığıdır. Bu itibarla yepyeni bir toplumsal sözleşme kardeş kavgasını sona erdirmelidir. Bir daha tek bir ocağa acı haberin düşmediği bir metin oluşturmalıyız. Bunun için de Türküyle Kürdü`yle bütün etnik kimliklerin içerisinde yer aldığı ve kendisini sürdürebileceğini garantiye aldığı bir toplumsal sözleşmeye şiddetle ihtiyacımız var. Bu doğrultuda ikinci temel ihtiyaç kamusal ortamın tüm farklılıklara açılmasıyla mümkün olacaktır diye düşünüyorum."
Yapılan konuşmalardan sonra toplantının yuvarlak masa toplantılarına geçildi yuvarlak masa toplantıları basına kapalı olarak yapıldı.
Toplantılarda yeni anayasaya dair halkın düşünce, talep ve beklentilerinin tarafsız, serbest ve medeni bir tartışma ve müzakere ortamında bir araya getirilmesi amaçlanırken toplantılar sonucunda ortaya çıkacak çerçevenin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) içinde mutabakatın teminine katkıda bulunması bekleniyor.
Anayasa Vatandaş Toplantıları bugüne kadar Ankara, Konya ve Edirne`de gerçekleştirilirken Nisan sonuna kadar toplamda 10 toplantının yapılmasının hedeflendiği belirtiliyor.
Osman İçli-İLKHA