M. Tahir Özsoy / Doğruhaber

Türkiye ile yaşadığı krizden sonra Rusya, altı aylık bir hedef ortaya koyarak yaş sebze-meyve sıkıntısını gidermeye çalışıyor. Yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen Türkiye`nin doğal gaz, petrol gibi büyük oranda dışa bağımlı olduğu ürünlere alternatif oluşturmaya yönelik adımları yeterince atmaması eleştiri konusu oldu.  Uzmanlar, ‘üretmeden bağımsızlık olmaz` görüşünde.

DIŞA NE DERECE BAĞIMLI OLDUĞUMUZ GERÇEĞİ…

Türkiye`nin Rus uçağını düşürmesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilimle birlikte karşılıklı ekonomik ambargo kararları, aradan bir yıl geçmesine rağmen tam anlamıyla kaldırılmış değil. İki ülke arasında gelişen bu karşılıklı ekonomik restleşmeyle birlikte Türkiye`nin Rusya, İran ve Azerbaycan`dan aldığı petrol, doğalgaz; Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden aldığı taşıt ve elektronik eşya gibi envai çeşit ithalat, ekonomik anlamda dışa ne derece bağımlı halde olduğumuzu da ortaya koymuş oldu. İnovasyon Uzmanı Salih Keskin, Türkiye`nin kendi markasını üretebilen ve dünyaya pazarlayabilen bir ülke olmadığı için ekonomik anlamda dışa bağımlı kaldığını belirtti.

‘TÜRKİYE KENDİ MARKASI İLE DÜNYAYA ÜRÜN ÜRETEBİLEN BİR ÜLKE DEĞİL`

Türkiye`nin bağımsızlığının ekonomi ile alakalı değil özellikle siyasi yoğunluklu olduğunu ifade eden Keskin, “Ekonomi politikalarının yürütülmesi sürecinde bizim hâkimiyetimiz ne kadar? Türkiye`de finansal piyasa, raportör piyasası ve sermaye yönlendirmesi konusunda bağımsız olduğumuzu düşünmüyorum. Bunun maalesef 170`e yakın yabancı sermayeye bağımlı olduğumuzu biliyoruz. Bunun ötesinde Türkiye Cumhuriyeti üretim konusunda tarihinde ilk kez bu kadar fasoncu hale geldi. Yani Türkiye kendi markası ile dünyaya ürün üretebilen bir ülke değil. Eleştiri anlamında söylemiyorum. Bu bir tespittir.” diye konuştu.

‘TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN HEM SİYASİ HEM EKONOMİK BAĞIMLILIK BİTMELİ`

Türkiye`nin, geniş ekilebilir verimli topraklara sahipken tahıl, elektronik, otomobil ve enerji gibi önemli  kalemleri ithal etmek zorunda kalıyor olması üzüntü verici bir durum. Yanı başındaki komşu ülkelerde sondaj vurmadan fışkıran petrol, neden Türkiye topraklarından çıkmaz, düşündürüyor. Yeraltından çıkarılan madenlerde dünya sıralamalarında bulunan Türkiye`nin Bor, Bakır, Krom, Linyit, Taşkömürü, Demir Uranyum, Altın gibi zengin madenlere sahipken bunların etkin manada işletilememesi de ciddi bir handikap. Türkiye`nin her ne kadar geçmişten bu yana siyasi anlamda etkisi altında kaldığı batılı ülkelerin güdümünden çıkmaya çabalıyor olsa da bu dışa bağımlılık ekonomik anlamda hâlâ sürüyor. Türkiye`nin sergilediği bu fotoğraf ‘Üretmeden bağımsızlık olmaz` yorumlarını beraberinde getiriyor.