Birleşmiş Milletler, küresel su talebinin önümüzdeki 13 yıl içerinde iki katına çıkabileceğini, bu nedenle bir an önce küresel çapta atık su arıtma işlemlerine hız verilmesi çağrısında bulunuyor.
BM ve UNESCO tarafından yayınlanan rapora göre, 2030`a kadar küresel çapta temiz su talebinin yüzde 50 artabileceğine dikkat çekilerek, bunun nedenlerinden birinin de küresel ısınma olduğu belirtildi.
Bugün insanların üçte ikisi su kıtlığının bulunduğu bölgelerde bulunurken, bunların yarısı dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Hindistan ve Çin`de yaşıyor.
Yılda üç buçuk milyon insan su tedariki ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor
Bu yıl yayınlanan raporun ana konusu atık su. BM raporunda, çevreyi korumak ve küresel su kıtlığıyla etkin mücadele edebilmek için daha fazla atık suyun arıtılması gerektiği vurgulanıyor. BM`ye göre her yıl yaklaşık üç buçuk milyon insan su tedariki ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor. Bunlardan 800 bini kirli su ya da elini yıkama imkânı bulamadığı için hayatını kaybediyor.
BM`nin raporuna göre gelişmiş ülkeler atık suyun yüzde 70`ini arıtıyor, ancak dünya çapında birçok kimyasal madde, ilaç atıkları ve değişik bakteriler içeren atık suyun yüzde 80'i doğaya; deniz ve okyanuslara karışıyor.
Konuyla ilgili konuşan UNESCO Direktörü Irina Bokova, içme suyu sıkıntısı göz önüne alındığında suyun arıtılması işlemlerinin ihmal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Gazze tehdit altında
Yardım örgütü Oxfam tarafından hazırlanan bir rapor da Filistin'in Gazze şeridindeki duruma dikkat çekiyor. Bölgede yetersiz su temini nedeniyle iki milyon kişinin sağlığı tehdit altında. Oxfam`ın raporuna göre işgalci İsrail`in bölgeye uyguladığı abluka nedeniyle 2014`teki Gazze Savaşı`nda tahrip olan altyapı onarılamıyor.
BM, arıtılmış atık suyun önemli bir içme suyu kaynağı olduğunu ve henüz bundan yeterli derecede yararlanılmadığını belirtirken, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`nda yapılan oylama ile ilk kez temiz içme suyunun "temel insan hakkı" olduğu resmen kabul edilmişti.
Gelecek çocuklar adına endişe verici
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF de milyonlarca çocuğun hayatını tehdit eden duruma ilişkin şu uyarıda bulunuyor: "2040'a kadar tahminen neredeyse 600 milyon çocuk son derece sınırlı su kaynaklarının olduğu bölgelerde yaşıyor olacak. Bu da dünyadaki her dört çocuktan biri anlamına geliyor."
Küresel su tüketiminin yüzde 70`i tarıma harcanıyor
Arıtılmış sudan sadece içme suyu olarak değil tarımda da yararlanılabiliyor. BM Dünya Su Raporu`na göre küresel su tüketiminin yüzde 70`i tarıma harcanıyor. (Hamza Adiyaman - İLKHA)