Kırgızistan`dan bir heyet, vefatının 57`inci sene-i devriyesinde Bediüzzaman Said Nursi`nin doğduğu Bitlis`in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünü ziyaret etti.

İLKHA'ya konuşan Kırgız heyet, Said Nursi`nin Risale-i Nur eserleriyle tanıştıktan sonra hayatlarında büyük değişimlerin meydana geldiğini belirterek, herkese bu eserleri okuma tavsiyelerinde bulundular.

Bediüzzaman'ın eserleriyle üniversite yıllarında, bir arkadaşının vasıtasıyla tanıştığını aktaran Askar Clokeyv, kafasında oluşan soru işaretlerine Risale-i Nur sayesinde cevap bulduğunu ifade etti.

Clokeyv, "Kafamdaki bazı soruları hocalarla paylaşınca bana, 'İçine şeytan girmiş, böyle soru olur mu?` diyorlardı. Cevap vermeyip, korkutuyorlardı. Üstad'ı okuduktan sonra hayatımda büyük değişiklikler yaşandı. Dünyaya olan bakışım tamamen değişti." dedi.

Daha önceleri İslam denince, aklına sadece namaz kılmak, oruç tutmak gibi ibadetlerin geldiğini belirten Clokeyv, "Ama Risale-i Nur`u tanıdıkça hakikatleri, âlemin hakikatlerini, insanlar bu dünyaya niçin gelmiş, maksat nedir, insan niçin din ile yaşamak zorundadır… Bunların cevaplarını aldıkça, okudukça daha çok hakikatler anlaşılır oldu. Okudukça daha çok hakikatlerin ortaya çıktığını gördüm."

Clokeyv, Bediüzzaman'ın doğduğu köyde, onun akrabalarıyla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Risale-i Nur eserleriyle tanıştıktan 8 gün sonra hayatının değiştiğini ve namaza başladığını söyleyen Kerim Torogeldiyev ise arkadaşlarının, bu değişim karşısında hayrete düştüğünü ifade etti.

"Üstad okundukça anlaşılıyor, siz anlamazsanız da ruhunuzun anladığını görüyorsunuz”

Sair Aboilkacan isimli kırgız vatandaşı ise Risale-i Nur eserleriyle tanışma serüvenini şöyle anlattı: "Liseyi okurken dayımın teşvikiyle medreseye gittim. İlk günlerde sıkılsam da dayımın ısrarıyla gitmeye başladım. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteyi okurken medresede kaldım. Risale-i Nur beni çok etkilemeye başladı. Risale ile tanışmadan önce insanların öldükten sonra yok olduğunu zannediyordum. Fakat Risale-i Nur çekirdekten anlatıyor; ahireti anlatıyor. Bu beni çok etkiledi. Ben ilk medreseye geldiğimde anlamadığımı söylüyordum. Ama okudukça anladığımı gördüm. Biz anlamazsak da ruhumuzun anladığını gördüm. Külliyatı okudukça daha çok anladım. Herkese okumayı tavsiye ediyorum."

Kırgız heyete rehberlik eden Abdurrahman Ünal ise Kırgızistan`da 1996 yılından beri Risale-i Nur hizmetinin devam ettiğini belirtti.

Ünal, her yıl Kırgızistan'dan farklı grupların Türkiye'ye geldiğini ve Bediüzzaman'ın bulunduğu mekanları gezdiğini aktardı.

Bediüzzaman'ın, Nurs köyünde doğup, şark medreselerinde okuduğunu hatırlatan Ünal, "Üstad, 'Kur`an`ın sönmez ve söndürülemez bir nur olduğunu ben dünyaya göstereceğim' şiarıyla Kur`an hizmetinde bulunmuştur. Üstad, bu eserleri bütün dünyaya okutacağını söylüyor. Bugün elhamdülillah dünyanın her tarafında medrese-i nuriyeler var. Tercüme faaliyetleri devam ediyor. 40`tan fazla dile çevrilerek, her tarafta okutuluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)