BATMAN-Batman Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı tarafından 16-17 Şubat 2012 tarihleri arasında Protokol Yönetimi Semineri verildi. Üniversite Personel Daire Başkanlığı tarafından sürdürülen eğitim programları hız kesmeden devam ederken, seminerin ilk gününde TODAİE(Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi) Öğretim Elemanı Uzmanı Nihat Aytürk tarafından verilen "Kamusal Yaşamda Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları" anlatımına yoğun ilgi gördü.

 

Protokol Kuralları Bir Disiplindir
Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen program Saat:15.00`de başladı. Seminerin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam yaptı. Prof. Dr. Uluçam konuşmasında protokol kuralları üzerine vurgu yaparak, "Protokol yönetiminin amacının aslında kişinin bulunduğu ve temsil ettiği makamdaki saygınlığı artırmaktır. Bu seminer sonunda öğrendiklerimizi hayata geçirdiğimizde, bulunduğumuz ortamda bizlere artı değer katacak ve bir adım önce çıkaracaktır" dedi.

 

Protokolün sadece uluslararası ilişkiler ve kamusal alanda değil, toplumların yaşamında her alanda çok önemli bir yeri olduğunun tartışmasız olduğunu belirten Prof. Dr. Uluçam, "Protokol kurallarının sadece törenlerdeki "ön sıralar", "ön koltuklar"dan ibaret olmadığı, yaşamın tamamına yerleşmiş bir disiplin olduğu da bir gerçektir. Ancak diplomasinin gelişmesiyle protokol kuralları daha etkin ve önemli bir hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Seminerin ilk gününde "Kamusal Yaşamda Protokolün Anlam ve Önemi, Protokolün Uygulandığı Alanlar ve Konular, Protokolde Temel İlkeler ve Kurallar, Makam Protokolü (Makam Odası, Makamda Konuk Kabulü, Karşılama, Oturma, İkram, Uğurlama), Ulusal ve Kurumsal Bayrak Protokolü, Taşıt Protokolü (Makam Taşıtında, Resmî, Sosyal ve Özel Taşıtlarda Oturma Düzenleri), Toplantı Protokolü, Resmî Yazılarda Protokol Kuralları, Üniversitelerde Görev Devir-Teslim Töreni, İl Protokolü ve İlde Protokol Ziyaretleri"ne yer verilirken, ikinci gününde ise; Resmî ve Sosyal Davranış Protokolü (Hitap, Selamlama, Tanıtma, El Sıkma, Teşekkür, Hediye Sunma), Resmî Ortamda Giyim (Kılık-Kıyafet) Protokolü, Konuk ve Ziyaret Protokolü (Konukları Karşılama, Ağırlama ve Uğurlama) Kurumsal Tören Protokolü (Karşılama, Oturma Düzeni, Telgraf, Takdim ve Hitaplar), Resmî Davet ve Ziyafet Protokolü (Resepsiyon, Resmî Yemek, Masa ve Oturma Düzeni, Yemek Kuralları) anlatılırken, ikinci gününde ise Resmî ve Sosyal Davranış Protokolü (Hitap, Selamlama, Tanıtma, El Sıkma, Teşekkür, Hediye Sunma) Resmî Ortamda Giyim (Kılık-Kıyafet) Protokolü Konuk ve Ziyaret Protokolü (Konukları Karşılama, Ağırlama ve Uğurlama), Kurumsal Tören Protokolü (Karşılama, Oturma Düzeni, Telgraf, Takdim ve Hitaplar), Resmî Davet ve Ziyafet Protokolü (Resepsiyon, Resmî Yemek, Masa ve Oturma Düzeni, Yemek Kuralları) anlatıldı.
 
Veysi Rüzgar-İLKHA