İlerleyen yaşına ve rahatsızlıklarına rağmen soğuk-sıcak dinlemeden kendisine ait tezgâhında sattığı ürünler ile ailesinin geçimini sağlayan 60 yaşındaki Yeter Nasip teyze, oğlu çalışamadığından dolayı torunlarının tüm ihtiyaçlarını karşılamak, eğitimlerinin yarıda kalmaması için mücadele ettiğini söyledi.

Gaziantep’te ikamet eden Yeter Nasip, kendisine ait tahta tezgâhında el işlemeli çocuk patikleri, küpe, bileklik ve kolye gibi takı eşyaları satarak büyük fedakârlıklarla yanında kalan 3 torununun eğitimi için çalışıyor. İlerleyen yaşına ve rahatsızlıklarına rağmen gece yaptığı ürünleri gündüzleri satarak hem geçimini sağlıyor hem de torunlarına bakıyor.

Yaptığı işin kışın zor olduğunu söyleyen Yeter Nasip, helal kazanmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Helalinden para kazanmak çok güzel. Zor olsa da alnımın teriyle helalinden kazanıyorum. Şu an havalar sıcak olduğu için herhangi bir sıkıntı olmuyor ama kışın bu iş çok daha zor oluyor. Hasta olduğum için zorlanıyorum. Ev işlerine bir gün gittim, ikinci günü yaşlı olduğum için işimi beğenmediler. Çok şükür elimden bu tür işler geliyor. Kimseye muhtaç değilim. Bu işi yapmaktan başka bir çarem de yok. Bu işi yapmazsam aç kalırız.” dedi.

El işlemeli örgüler ve takılar satarak torunlarını okuttuğunu belirten Nasip, "El emeği örgü işleri yapıp satıyorum. Allah'a şükür kimseye muhtaç olmuyorum. Sırf, torunlarımı okutmak için buraya gelip örgü işleri kendi emeğimle yaptığım takıları satıyorum. 3 tane torunum var. Onları okutuyorum. Yazın pek sıkıntı yaşamıyorum." ifadelerini kullandı.

“Belediyeden sadece bir metre yer istiyorum”

Rahatsızlıklarından dolayı artık soğukta çalışamadığını belirten Nasip, küçükte olsa belediyeye ait bir kiralık iş yeri için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'den kendisine uzanacak bir destek eli beklediğini belirtti.

Zabıtaların zaman zaman kendisine zorluk çıkardığını ileri süren Nasip, “Devletten ekmek veya aş istemiyorum. Sadece belediyeden bir metre yer istiyorum. Buraya güneş vuruyor ama zabıtalardan korktuğum için şemsiye bile koyamıyorum. Bunları yapıp satmaya mecburum. Bu yaştan sonra ne iş yapacağım, dileneyim mi? Belediye izin verse bu işten bir ekmek kazanıyorum. Bana izin versinler bu bana yeter.” şeklinde konuştu.

“Gece yapıyorum gündüz de satıyorum”

Takı yapmayı bir süre gittiği kurstan ve bir arkadaşından öğrendiğini söyleyen Nasip, 25 yıldır el işi örgü ve takı eşyalar sattığını ifade etti. Nasip, “Torunlarımı okutmak için takı yapak satıyorum. 9 tane torunum var. 3 tanesi benim yanımda kalıyor. Diğerleri ise Ankara’da kalıyorlar. Yanımda kalan torunlarıma ben bakıyorum. Babalarının işi yok. Ev kirası, elektrik ve su faturaları hepsini takı satarak ödüyorum. Gece yapıyorum, gündüz de satıyorum.” dedi.

 “Torunum yaşımdaki zabıtalar bağırarak ‘kaldır teyze’ deyince çok zoruma gidiyor”

Nasip, “İşlerin tadı yoktur. Bıraksalar 5-10 kuruş kazanacağım ama bırakmıyorlar. Ancak fakirlerle uğraşıyorlar. Zenginle uğraşmazlar. Torunum yaşımdaki zabıtalar ‘kaldır teyze’ deyince çok zoruma gidiyor, bazen dayanamayıp ağlıyorum. İyilikle ‘teyze burada durma yasak’ deseler kalkar giderim. Ama bağırarak söylüyorlar, bu da benim zoruma gidiyor. Ama ne yapacağım, mecbur ekmek parası." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)