İSTANBUL - Koleksiyon tutkusunun 1995 yılında gittiği Çanakkale`de bir mermi bulmasıyla başladığını söyleyen Sılay, "Bu iş için birkaç ev parası harcadım diyebilirim. Çocuklarımın rızkını ayırdıktan sonra kalan paramı bu malzemeleri almak için kullanıyorum ve 16 senedir aynı arabaya biniyorum." dedi.
 

Çanakkale`deki devlet müzesinde 736 objenin yer aldığını kaydeden Sılay, kendisinde ise Topkapı Müzesi’nde kayıtlı 5 bine yakın obje bulunduğunu söyledi.


"Çanakkale Savaşı`na ait elinizde neler var?" sorusuna, "Bir deniz mayını dışında aklınıza gelebilecek ne varsa; tüfekler, tabancalar, mataralar, ilaç şişeleri, orduda kullanılan neler varsa, kumaş tarzı şeyler yok. Çünkü bu tip şeylerin çıkma şansları yok. Çünkü bunlar sentetik değil ve birkaç ay içinde toprak altında kayboluyorlar." cevabını verdi.
"Bu iş için ne kadar harcadığımı söylersem aile saadetim bozulur." diyen Sılay, "Ben evimi yeni alabildim, bundan rahatsızlığım yok. Bu iş için birkaç ev parası harcadım diyebilirim.

Çocuklarımın rızkını ayırdıktan sonra kalan paramı bu malzemeleri almak için kullanıyorum ve 16 senedir aynı arabaya biniyorum." şeklinde konuştu.
Elinde bulunan tüm objelerin Topkapı Sarayı’nda kayıtlı olduğunun altını çizen Sılay, "Benim bir de sitem var www.canakkalemuzesi.com isminde, hiçbir şekilde reklam alınmayan bir site. Şu an hâlihazırda 243 bin açılır sayfa sayısına ulaştık. Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı arşivinde kayıtlı Balkan Savaşı`ndan Kıbrıs Harbine kadar tüm şehitler bu sitede kayıtlı. Buraya gelen yazılı mesajlardan görüyorum. Anadolu`da her ilçe özellikle Çanakkale`ye gidemeyen il ve ilçeler sergi istiyorlar.” şeklinde konuştu.


En büyük hayalinin gezici bir müze olduğunu kaydeden Sılay, “Anadolu’ya bu müzenin gitmesi lazım ama ücretsiz gitmesi lazım. Bu benim hayalim, her il ve ilçeye gerekirse 2 sene sürsün akabinde de kalıcı bir müze oluşturulabilir.” dedi.
Oğuzhan (14) ve Emir (5) isminde 2 çocuğu olduğunu söyleyen Sılay, oğullarının da kendisi gibi Çanakkale’ye büyük ilgisi olduğunu ifade etti. Sılay, “Benim büyük oğlum Oğuzhan, 18 Mart doğumludur tevafuk diyelim Allah gönlümüze göre veriyor. Benim 5 yaşındaki diğer oğlum size buradaki objelerin herbiri hakkında size bilgi verebilir. Onlar olmasa bunları evde muhafaza etmeme imkan yok.” diye konuştu.


Yurt dışında 5 müzayede evine kayıtlı olduğunu dile getiren Sılay, Çanakkale Savaşı’na ilişkin satışa çıkartılan ne varsa kendisinin mutlaka haberi olduğunu belirtti.


Koleksiyon tutkusu nedeniyle kendine ait bir eve yeni sahip olabildiğini söyleyen Sılay, “Evimi aldıktan sonra mutfak ve banyoyu yaptırmak için ayırdığım bütçe Enver Paşa`nın Amerika`da satışa sunulan bir büstüne gitti ama bundan rahatsız değilim yeninden doğduğu topraklara gelmesi benim için bir mutfak ve banyodan daha önemlidir.” dedi.
Sılay’a ait koleksiyonlar www.canakkalemuzesi.com adresinden ulaşılabilir.