Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Gaziantep'teki temasları kapsamında Hasan Kalyoncu Üniversitesinde gerçekleştirilen "Yeni Anayasa Yeni Sistem" konulu toplantı ile Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen "Yeni sanayi çağında üretim ve savunma sanayisini nasıl etkileyecek?" konulu toplantıya katıldı.
Hasan Kalyoncu Üniversitesinde düzenlenen "Yeni Anayasa Yeni Sistem" konulu toplantıda üniversiteli öğrencilerle bir araya gelen Bakan Işık, "Türkiye'de 1982 anayasasıyla beraber parlamenter sistemin dışına çıkıldı. 82 anayasası Kenan Evren'e göre yapılmıştı. O yüzden yetkiler çok olsun, vatana ihanet suçlaması dışında hiç bir sorumluluğu olmasın sistemi getirildi." dedi.
Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde de bulunan Işık, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Allah'a hamdolsun sistem işliyor. Ama bu sistemin işleyişi bizi geleceğe taşıyacak bir güçte değil. Bir otomobil düşünün 1982 model, sürekli arıza yapıyor. Maksimum sürati de 50'yi geçmiyor. Bu araçla yola çıkınca mesafe alıyorsunuz. Kılıçdaroğlu da 'sistem elden gidiyor' diyor. Ama siz 50 ile gidiyorsunuz, başkaları 130-140 ile gidiyor. Mesafe sürekli açılıyor. Gaziantep'ten İstanbul'a seferler var. Ama öğrencilerin ne kadarı kullanıyor? Yüksek hızlı tren olsa kaç kişi kullanır? Biz böyle bir çağda gençlerimize kara treni reva göremeyiz. Gençlere yüksek hızlı tren vermeliyiz. Ama birilerinin nostaljik sevdası yüzünden insanları kara trene mahkum edemeyiz. Kılıçdaroğlu, uçakta iki kaptanın olduğunu söylüyor. Ama uçaktaki diğeri yedek, 2 pilota aynı yetkiyi verirseniz olmaz."
"Muhalefetin alıştığı bir tembellik var" diyerek konuşmasını sürdüren Işık, Türkiye'de muhalefetin düzgün işlemediğine işaret etti.
Işık, "Muhalefetin alıştığı bir tembellik var. Muhalefet Türkiye'de çalışmıyor, proje üretmiyor. AK Parti ve MHP bir taslak hazırladı, meclisin önüne getirdi. Buna mütekabil CHP parlamenter sistemi güçlendirecek bir teklif hazırlanıp meclis gündemine getirseydi ve teklif de karşılaştırılıp halk ve milletvekilleri 'şu daha uygun' deseydi, Türkiye için daha sağlıklı olacaktı. Peki siz hiç duydunuz mu CHP'nin böyle bir teklifle geldiğini? CHP maalesef Cumhurbaşkanının sınırsız yetkilerinin olmasını aslında benimsemiş bir partidir." ifadelerini kullandı.
"Hayır, kampanyası yürütenler halkın hakemliğini kabul etmiyor"
Bakan Işık, Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen toplantıda, Türkiye'de yaşanan istikrarsızlık sürecinden dolayı birçok alanda olduğu gibi özellikle savunma sanayisinde de istenen gelişimin ortaya konulamadığına dikkat çekti.
'Hayır' kampanyası yürütenlerin aslında halkın hakemliğini kabul etmediklerini belirten Işık, ""Meclisin yasama yetkisi elinden alınmıyor, tam aksine güçlendiriliyor. Çünkü milletvekilinin bakan olurum falan diye bir düşüncesi olmayacak. Dolayısıyla daha etkin yasama yetkisi oluşacak. Bu sistem 'Diktatörlüğe gider' diyorlar. Böyle bir şey olursa yeniden seçime gidilebilir mi, gidilir. O zaman da cezayı milletimiz verir. Kim ne yanlış yaptıysa halk, sandıkta cezasını verecek. Geçmişte bunun örnekleri vardır. Bugün 'Hayır' kampanyası yürütenler, bunu kabul etmiyor." dedi.
Türkiye'nin istikrarı yakaladığı dönemlerde büyük atılımlar ve büyümeler sağladığını belirten Işık, son olarak şöyle konuştu:
"İstikrarımızı kalıcı hale getirmemiz lazım. O yüzden de bu değişim gerekiyor. Ben her alanda gelişmiş dünyayla rekabet eden ve yarışan bir ülke istiyorum. O yüzden de bu ülkede istikrarın teminat altına alınması ekmek, su kadar önemlidir. 16 Nisan bu açıdan önem taşıyor. Çok önemli bir halk oylamasına gidiyoruz. Bu oylama Türkiye'nin istikrarını teminat altına alma adına önemlidir. Şu anki sistemimizin sadece adı inanın parlamenter. Bu sistemde normalde cumhurbaşkanı yetkileri azdır ve çoğu yerde ismini bilen bile yoktur. Ama bizdeki sistem Kenan Evren'e göre yapıldığı için yetkisi çok, sorumluluğu yok. İstediğiniz kadar kararname çıkarın cumhurbaşkanı imzalamazsa olmuyor." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)