Mardin'in Midyat ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü "Menengiç Ağacına Antep Fıstığı Aşılama ve Budama Projesi" başlattı.

Bu doğrultuda ziraat mühendisleri Herdem İskenderoğlu ve Hatice Argül tarafından Kutlubey (Tinatê) Mahallesi'nde 35 çiftçiye eğitim veriliyor.

40 saat sürecek teorik ve uygulamalı eğitim kapsamında, çiftçilere fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili yabani menengiç (bıttım) ağaçlarında aşılama, budama, gübreleme ve sulamanın nasıl yapılacağı konusunda bilgiler aktarılıyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika verilecek.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Şaşmaz, beraberindeki müdür yardımcıları Alaattin Seven ve Veysi Altunkaynak ile birlikte Menengiç Ağacına Antep Fıstığı Aşılama ve Budama Kursu'nu ziyaret etti.

Eğitim hakkında bilgi alan Şaşmaz, daha sonra kursiyerlerin İskenderoğlu ve Argül gözetiminde bahçelerde yaptıkları uygulamalı aşı ve budama eğitimine katıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şaşmaz, atıl durumdaki menengiç ağaçlarını ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Şaşmaz, "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün her zaman, her yerde, herkese eğitim ilkesinden hareketle yabani menengiç (bıttım) ağaçlarının çok bulunduğu bu mahallemizde yabani menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşılama projesini hayata geçirdik. Pilot bölge olarak seçtiğimiz bu mahallemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü iş birliği ile tarım alanında ilk defa böyle kurs açtık. Eğitimin ardından yapılacak çalışma ile atıl durumdaki yabani menengiç ağaçları üretime kazandırılmış ve bu proje ile Midyat'ın kaderi değişmiş olacak. Amacımız Menengiç ağaçlarını aşılayarak çiftçilere yeni bir kazanç kapısı açmak. Midyat'ta binlerce menengiç ağacı var, hepsi aşılandığında ve verim alınmaya başlandığında ilçe ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlayacak. Ekonomik olarak rahatlayan ilçe halkı da dışa göç etmeyi bırakacak. Eğitimin bütün çiftçilerimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"Midyat fıstık açısından büyük bir potansiyele sahip"

Midyat'ın Antep ve Siirt fıstığı açısından büyük bir potansiyeli olduğunu ifade eden Herdem İskenderoğlu da şunları söyledi: "Bölgede yaygın olarak yabani menengiç ağaçları bulunması üretim açısından ciddi bir potansiyel oluşturmaktadır. Bunların değerlendirilmesiyle çiftçilere tarımsal olarak önemli derecede katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Proje kapsamında Kutlubey Mahallesi'nde yaşayan 35 çiftçimize 40 saat süreli teorik ve uygulamalı eğitim kapsamında fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili yabani menengiç (bıttım) ağaçlarında aşılama, budama, gübreleme ve sulamanın nasıl yapılacağı gibi bilgiler aktarıldı. Bu eğitimin ardından bölgedeki yabani menengiç ağaçlarının ıslah edilerek Antep ya da Siirt fıstığına dönüştürülmesi hedeflenmektedir."

Teorik ve uygulamalı eğitimden son derece memnun olduklarını dile getiren Kutlubey Mahallesi Muhtarı Ali Bağlam ise "Midyat'ın bereketli topraklarında fıstık üretmek için iddialıyız. Doğada kendiliğinden varlığını sürdüren menengiç ağaçlarını aşılayarak fıstık elde etmek istiyoruz. Bunun için benim de içerisinde bulunduğum mahallemiz sakinlerine fıstık yetiştiriciliği projesi ile yabani menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yapma eğitimi verildi. Çok yararlı bir eğitim oldu." şeklinde konuştu. (Süleyman Tunç-İLKHA)