BİNGÖL- Bingöl`ün kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu şebekelerinin ihale sözleşmeleri törenle imzalandı. Bingöl Belediyesi`nin şehir geneli, organize sanayi ve Metan-Mirzan bölgesini kapsayan İçmesuyu Şebekesi ve İsale Hattı Projesi ile Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Projesi`nin ihale sözleşmeleri için imza töreni düzenlendi.

 

Belediyenin çok amaçlı salonunda gerçekleşen imza törenine Belediye Başkanı Serdar Atalay, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay, İller Bankası Elazığ 12. Bölge Müdürü Selahattin Özsoy, yüklenici firma yetkilileri, belde belediye başkanları, il ve belediye encümenleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Atalay, Bingöl`de tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, ``Bingöl`de yaşayan herkes çok iyi biliyor. Ben 42 yaşındayım. Benimle neredeyse yaşıt olan bir sorunun çözümü noktasında tarihi bir gün yaşıyoruz`` diyerek, kentin altyapısını çözecek imzaların atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Yoğun bir katılımın olduğu ihale sözleşmelerinin imzalanacağı toplantıda ilk konuşmayı yapan İller Bankası Elazığ 12. Bölge Müdürü Selahattin Özsoy, "Bingöl için büyük bir önem arz eden Kürüksuyu projesinin ardından şehirleşmenin en önemli ayağı olan içmesuyu, yağmursuyu ve kanalizasyon projelerine başladık. Çok kısa bir sürede projeleri tamamlandı. İhaleleri yapıldı ve sonuçlandı. Bugünde bunların sözleşmeleri imzalanıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa bir süre sonra da inşaatları tamamlanıp işletmeye alındığında inşaallah yine birlikte oluruz. Bingöl`ün kanalizasyonu 1970`li yıllarda yapılmış. Ancak şuanda yaptığımız proje tasnifli bir proje" dedi.

 

SUKAP projesinin oluşumunu anlatan Özsoy, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın Belediye Başkanları ile yaptığı bir toplantıda Sayın Başkanımız Serdar Atalay, ekonomik imkanı olmayan belediyemizin altyapı sorununun çözümü için Sayın Başbakanımıza talepte bulunuyor. Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay`ın önerisi dikkate alınıyor ve proje yapılıyor. Projenin ismini de Başbakanımız koyuyor( SUKAP projesi). Devlet Planlama Teşkilatı ve İller Bankası olarak bizlerde projeler yaptık. 2011 yılında Türkiye`de 500`e yakın belediyenin içmesuyu ve kanalizasyon problemlerini çözdük. Çözmeye de devam edeceğiz. SUKAP projesinin telif hakkı Sayın Belediye Başkanımız Serdar Atalay`a aittir. Bunu Bingöl halkının özellikle bilmesini istiyorum" diye konuştu.

 

Bingöl tarihinin en önemli günlerinden birini yaşadığını belirten Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, "Altyapı sorununu Bingöl`de yaşayan herkes çok iyi biliyor. Ben 42 yaşındayım. Benimle neredeyse yaşıt olan bir sorunun çözümü noktasında tarihi bir gün yaşıyoruz. 1972 yılında ilk yapılan kanalizasyon hattımız, yine 1970`li yıllarda yapılan Metan-Mirzan isale hattımız, 1987 yılında yapılan şehir içi şebekemiz, tarih boyunca hiç yapılmayan yağmursuyu hattımız ve ilk kez yapılacak olan Organize Sanayi Bölgesi isale hattımız, tümüyle yenilenecek olan kanalizasyonumuz, içmesuyu şebekemiz, depolarımız ve yağmursuyu şebekemiz. Toplamda ilavelerle birlikte muhtemelen 600 kilometrelik hattın sözleşme imza töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yaklaşık toplam maliyet 87 milyon 500 bin TL. Bingöl Belediyesi`nin 2 yıllık gelirinden daha fazla bir para. Böylesine devasa bir projeyi hayata geçirmemizi nasip ettiği için öncelikle Cenab-ı Hakk`a şükrediyoruz, hamdediyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesi ile alakalı biz belki vesile olduk. Ancak bu projenin başında Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, değerli kabine üyeleri ve Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz bey, milletvekillerimiz, valilerimiz, belediye meclis üyelerimiz, bürokratlarımız, il genel meclis üyelerimiz, belediye çalışanlarımız, muhtarlarımız, Bingöl halkı, İller Bankası Genel Müdürümüz, İller Bankası İdari Kadroları ve İller Bankası Bölge Müdürümüz Sayın Selahattin Özsoy riyasetinde şube müdürleri ve değerli elemanları olmak üzere her birinin çok değerli katkıları var. Bu proje bir ortak akıl projesidir. Bingöl halkı ilk aday olduğumuz andan itibaren bize sürekli altyapı ile ilgili şikayetlerini, sıkıntılarını anlattı. Bizlerde 2010-2011 yılı sonları itibari ile yaptırmış olduğumuz kamuoyu anketlerinde Bingöl`de yapılmasını istediğiniz birinci şey nedir? diye sordurduğumuzda iki ankette de Bingöl halkının verdiği cevabın büyük bir kısmı altyapının öncelikle yapılması idi. Öncelikli bir sorun olduğunu hepimiz biliyorduk ancak halkımızın bu meselede bu kadar müşteki ve müzdarip olduğunu bu yaptırdığımız anketlerde çok net olarak gördük. Halkımızın bu talebi bizi teşvik eden en büyük unsur oldu. Ben ve ekibim; birlikte bu projelerin takibini yaptık. Çok büyük emekler sarf ederek, bu işin koordinasyonunu takip ettik" diye konuştu.

 

Bingöl Belediyesi`nin rekabete dayalı şeffaf, açık ve herkesin katılabileceği ihaleleri başarıyla tamamladığını söyleyen Başkan Atalay, "2013 yılının sonu itibariyle bitecek toplamda 600 kilometreye yakın altyapımızla yüzümüzün akı ile hep birlikte bitirmiş olacağız. İller Bankası ve Bingöl Belediyesi bu projenin denetimini birlikte yapacak. Bu projelerin yapımına giden bedeller, belediyemizin kendi imkanları ve limitleri ile ödeyeceği bir maliyettir. Bununla birlikte yaptığımız ihalelerin tümünü bu salonda yaptık. İhalelerimiz çok şeffaf, açık, katılımcı ve rekabete dayalı oldu. Bunun semerelerini de elhamdulillah gördük. Toplam 87 milyon 500 bin TL`lik ihalenin tenzilatı yüzde 55`tir. Yani bu şu demek; Yaklaşık maliyet 87 milyon 500 Bin TL, bizim toplam ihale bedelimiz ise 40 milyon TL. 47 milyon 500 bin TL sadece bu iki ihaleden tasarruf sağlandı. Bu Bingöl Belediyesi`nin, dolayısıyla Bingöl halkının tasarrufudur. Bu rekabeti sağladıkları için bütün değerli firma yöneticilerine ve ihale komisyonumuza teşekkür ediyorum. Bingöl Belediyesi olarak toplamda 3 yılda yaptığımız yapım ihaleleri ve bunlara bağlı olarak yaptığımız destekleyici mal alımı ihalelerinin yaklaşık maliyet toplamı 110 milyon TL`dir. Bingöl Belediyesi 110 milyon TL yapım ihalesi yaptı ki bunun 87 milyon 500 bin TL`si altyapı ihaleleridir. Buradaki toplam tenzilat oranımız yüzde 52`dir. Bu şu demektir; 110 milyon TL`lik yapım ihalelerinin ihale bedeli 53 milyon 500 bin TL, yapılan tasarruf 56 milyon 500 bin TL`dir. Buna KDV`yi de kattığınız zaman 67 milyon TL civarında bir tasarruf sağlamış Bingöl Belediyesi. Bu Bingöl Belediyesi`nin rekabete dayalı şeffaf, açık ve herkesin katılabileceği ihaleleri başarıyla tamamladığını gösteriyor. Ben bunun için bütün ihale komisyonlarımıza ve idareci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu tasarruflar Bingöl halkının tasarrufudur. Hem işimizi en kaliteli yapacağız hem de ucuza yaptırmaya çalışacağız. Genel prensibimiz budur. Bu güzel günü bizlere yaşatan Cenab-ı Hakk`a şükrediyorum" şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Bingöl`ün kanalizasyon, yağmur suyu ve içmesuyu şebekelerinin imza törenine geçildi.

 

Bingöl Belediyesi tarafından 07 Eylül 2011 Perşembe günü ihalesi yapılan şehrin kanalizasyon ve yağmur suyu projesi yapım işinde yaklaşık maliyetin 53.357.350,37 TL olduğu ihaleyi, yüzde 58 tenzilat ile 22.268.836,00 TL bedelle, Kuzenler-Alkan İnş. Ortak Girişimi kazandı. Şehrin kanalizasyon ve yağmur suyu projesi yapım işini kazanan Kuzenler-Alkan İnş. Ortak Girişimi ve Bingöl Belediyesi arasında sözleşme imzalandı. Şehrin kanalizasyon ve yağmur suyu projesi Bingöl`ün gelecek 50 yılına hitap edecek tarzda ve Bingöl`ün tümünü kapsayacak şekilde projelendirildi. Şehrin kanalizasyon ve yağmur suyu projesi yapım işi sözleşme imzasından sonra 700 takvim gününde ( 2013 yılı sonunda) bitirilecek.

 

Bingöl Belediyesi tarafından 22 Aralık 2011 tarihinde ihale edilen şehrin İçmesuyu Şebekesi ve İsale Hattı projesi yapım işinde yaklaşık maliyetin 34.145.731 TL olduğu Bingöl merkez İçmesuyu Şebekesi ihalesini, yüzde 48 tenzilat ile 17.784.305 TL bedelle, Alken İnşaat kazandı. Şehrin İçmesuyu Şebekesi ve İsale Hattı projesi yapım işini kazanan Alken İnşaat ve Bingöl Belediyesi arasında sözleşme imzalandı. Şehrin İçmesuyu Şebekesi ve İsale Hattı projesi Bingöl`ün gelecek 50 yılına hitap edecek tarzda ve Bingöl`ün tümünü kapsayacak şekilde projelendirildi. Şehrin İçmesuyu Şebekesi ve İsale Hattı projesi yapım işi sözleşme imzasından sonra 600 takvim gününde ( 2013 yılı sonunda) teslim edilecek.


Ali Yıldırım-İLKHA