Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ercan Tıraş, Bursa Akademik Odalar Birliği’nde düzenlene ‘Binanı Gözet Enerjide Tasarruf Et’ konulu kamuoyu bilgilendirme toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada enerjinin önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ercan Tıraş, Dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşmenin doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi attırdığını belirtti. Uluslararası Enerji Ajansı verilere göre; mevcut enerji politikaları ve enerji arzı tercihlerin devam etmesi durumunda Dünya enerji talebinin 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 40 artacağına işaret eden Ercan Tıraş, şunları söyledi: "Yeryüzünde fosil yakıtlarının neden olduğu sera gazlarının küresel ısınma ve iklim değişikliklerine yol açması, diğer yandan nükleer enerji kaynaklarının toplumsal çevresel ve ekonomik açıdan yüksek maliyeti olması, ülkelerin öz kaynaklarını daha etkin bizimde kullanılmasının önemini artırmıştır. Günümüzde hem ilklim değişikliğinin oluşturduğu sorunları azaltmak, hem de fosil kaynaklara olan bağımlılığı azaltmak için ülkeler hedeflerine yönelik verimli enerji tüketen yapı malzemelerine yönelmektedir."

Binalara enerji ‘Performansı Yönetmeliği’nin yürürlüğü girdiğini hatırlatan Müsteşar Ercan Tıraş, "Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile binalarda enerji verimliliğine gösterilen önem daha arttı. Bu bağlamda pek çok illerde enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik, kamu ve özel sektör kuruluşları, mesleki kurumlar, toplumsal sivil örgütler ve diğer birçok kurumun da etkin olarak rol aldığı son derece önemli projeler yer almakta. Bundaki amaç, enerjinin verimli kullanılmasını sağlanmıştır." dedi.

Yönetmeliğin uygulanması ile verimliliğin arttırılmasının ek yeni enerji kaynaklarının devreye sokulması için yapılacak yatırımlardan daha ekonomik olduğunun altını çizen Ercan Tıraş, “Verimlilik için proje Ar-Ge ve eğitim çalışmalarına ağırlık vermekteyiz. Bu proje ile 2017 yılına kadar mevcut binaların enerji kimlik belgesi almasına yönelik, çok basit ve temel bilgiler suretiyle herkesin kendi binasının enerji performans bilgisine ulaşabilmesi ve iyileştirme önerilerini görebilmesini amaçlıyoruz.” dedi.

Ercan Tıraş, proje hakkında bina sahiplerinin bilgilendirilmesi ve önerilerini ulaştırabilmesi için bakanlık web sayfası üzerinden kullanılabilecek resmi geçerliliği olmayan bir program yaptıklarını anlattı.

Enerji kimlik belgesinin 01 Ocak 2011’de başladığının altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, "Belgeyi alması gereken 10 milyon civarında bina bulunuyor. 13 Şubat 2012 itibariyle 10 bin 780 enerji kimlik belgesi düzenlenmiştir. Bu yapıların 9955 adedi yeni inşa edilen yapı olup, 825 tanesi bu tarihte önce inşa edilmiş olan ve kullanılmakta olan eski yapıdır." şeklinde bilgi verdi.

Mevcut binalara göre, yeni yapılan binaların yüzde 75`inde yüzde 20 ile 40 arasında enerji verimliliği sağlandığını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ercan Tıraş, “Bu da yaklaşık olarak 20 milyar dolarlık enerji ithalatı yapılan bina sektöründe 750 milyon dolarlık tasarruf demektir. Hedefimiz, tüm binaların enerji verimli hale getirilmesini ve tasarrufun 6 milyar dolar seviyesine ulaşmasını sağlamaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı.


"KONUTLARIN YALITIMI İLE 7 MİLYAR DOLAR TASARRUF"
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, Türkiye’de kullanılan enerjinin 4’de 3’ünün dışarıdan ithal edildiğini hatırlatarak, “Bu durum ülkemiz için büyük bir risktir. Kullandığımız enerjinin 4’de 3’ünün dışarıdan alıyor olmamız üzerinde önemle durulması gereken bir durum. Dışarıya harcadığımız dövizin yanında enerjide dışa bağımlılığımız ülkemizin geleceği açısından büyük bir risk teşkil ediyor.” dedi. Vali Şahabettin Harput, ayrıca sadece konutların standartlara uygun olarak yalıtımı ile 7 milyar dolar tasarruf sağlanacağını sözlerine ekledi.