AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Memur-Sen tarafından organize edilen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Neden Evet Demeliyiz" konulu konferansta yaptığı konuşmada, mevcut sistemin çift başlılığı öngören bir sistem olduğunu belirtti.

Gül, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenerek, mevcut sistemin vesayete göre şekillendirildiğini belirterek, vesayeti bırakıp milletin anayasasına geçmek istediklerini söyledi.

Türkiye’de 1950’ye kadar tek partinin hüküm sürdüğünü belirten Gül, “Şöyle Türkiye’deki siyasi yol haritalarına baktığımızda tek parti dönemi, CHP karşımıza çıkıyor. Oradaki zihniyet halka rağmen halkçılık anlayışını görüyoruz. Halkın olmadığı ama halkın bir şekilde yönetildiği bir devre. Burada parti genel başkanı, cumhurbaşkanı, milletvekili, yine aynı kişi il başkanları vali olarak atanıyor. Tek parti, başka bir parti yok. Bir ara çok parti veya ikinci bir parti olsun diye bir çaba oldu. 2-3 ay içinde kapatıldı. 1950’de çok partili hayata geçişe kadar hep tek parti hüküm sürdü. Aslında da çok partinin olmadığı, serbest seçimlerinin olmadığı bir yerde demokrasiden bahsetmekte imkânsız. Bu nedenle biz 1950 seçimlerinden sonraya yoğunlaştığımızda karşımıza Demokrat Partinin ‘Yeter söz milletindir’ anlayışı ile iktidara gelişi çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Milletin 2007 yılında ilk defa cumhurbaşkanını kendisi seçerek çok önemli bir reforma imza attığına dikkat çeken Gül, “Bu sistemin özünde millete kapalı, vesayete ise açık bir hükümet sistemi modeli yatmaktadır. 2007 yılındaki halk oylamasında bir kavga vardı. Cumhurbaşkanını halk mı, vesayetçiler mi, yoksa millet mi seçecek? Milletimizin referandumda yüzde 70 verdiği oyla ‘ben seçeceğim’ dedi. 2007’de çok önemli bir reform karşımıza çıktı.” diye konuştu.

Gül, “Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde ‘Başbakan ile Cumhurbaşkanı eğer farklı partilerden olursa bu kriz olur, bu ülkede krize neden olur’ açıklamalarına da atıfta bulunarak konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:

“Biz bunu oylayalım diyoruz. Ama Kılıçdaroğlu, bunu anlamadığı için geçtiğimiz günlerde ‘Başbakan ile Cumhurbaşkanı eğer farklı partilerden olursa bu kriz olur, bu ülkede bir krize neden olur. Millete bunu anlatmıyorlar’ diyor. Biz bunu çok iyi anlatıyoruz. Milletimizde o yüzden 16 Nisan’da evet diyecektir. Okusaydın, sende evet derdin. Biz bu değişikle bir arabada iki direksiyonu ve iki şoförü ortadan kaldırıyoruz. Dünyadaki bütün uygulamalarda, güçlü ülkelerde Fransa 1946, 1958 arasında 8-9 ay arasında hep hükümetler sürmüştür. Hükümet kuruldu, hükümet yıkıldı. Ama 1958 anayasa değişikliğinden sonra Fransa almış başını gitmiştir. Rusya, ABD bu sistemlerde hükümeti millet tarafından kuruldu. Tek başlı bir yürütmenin olduğu bir model vardır.”

Konferansta birere konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mitat Sevin ile Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, referandumda evet oyu kullanacaklarını dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)